Zatím není jasné, jak velké množství oleje z cisterny vyteklo. | foto: MF DNES

Palmový olej z převrácené cisterny vytekl do příkopu

  • 16
Mezi Blatnicí a Heřmanovou Hutí na Plzeňsku se převrátila cisterna s palmovým olejem. Skončila v příkopu. Než se hasičům podařilo utěsnit uzávěr, vyteklo z ní zatím neznámé množství oleje. Náklad se nyní bude přečerpávat. Silnice na Nýřany je uzavřená.

Kamion havaroval před desátou hodinou. Šestadvacetiletý řidič nezvládl řízení, vozidlo se dostalo na nezpevněnou krajnici, ta se utrhla a auto skončilo v příkopu. Stihlo ještě porazit strom.

Cisterna byla plná palmového oleje. "Hasičům se podařilo uzávěr zavřít. Určité množství tekutiny však přece jen vyteklo. Zatím není jasné kolik," řekl iDNES mluvčí plzeňských hasičů František Vaško.

Podle něj na místě operují tři jednotky hasičů. "Aby mohli cisternu vytáhnout, musejí přečerpat olej. Sorbentem také zasypou znečištěnou vozovku," popsal mluvčí.

Dodal, že než odstraní následky nehody, zůstane úsek silnice mezi Blatnicí a Heřmanovou Hutí uzavřený. "Bude to trvat nejméně do odpoledne, protože náhradní cisterna má přijet až v patnáct hodin," upřesnil Vaško.

"Řidič neutrpěl žádné zranění," řekl MF DNES mluvčí policie Plzeň-sever Josef Aubrecht. Dodal, že havarované auto patří firmě z Jihlavska. Škoda se odhaduje na sedm set tisíc korun.

Silnice je stále neprůjezdná

15.12. - Podle ÚAMK na silnici II/203 na Plzeňsku pokračuje odstraňování následků čtvrteční nehody kamionu s palmovým olejem. Silnice je stále neprůjezdná. Policie řídí odklon.

Mapa oblasti, kde havarovala cisterna s olejem

zdroj: mapy.idnes.cz, © PLANstudio

,

Video