Otřes v dole zlomil čelist horníkovi

  • 12
Před devátou ranní se otřásly domy v Doubravě na Karvinsku. Místní obyvatelé tušili, že se v nedalekém dole stalo neštěstí. "Tak silný otřes jsem za šestnáct let, co tu bydlím, ještě nezažil," řekl Libor Oleš z rodinného domu poblíž dolu. "Třásly se základy, houpaly lustry a skříně se samy otevíraly."

Záchranáři se krátce po nehodě spustili téměř do kilometrové hloubky.

Vytáhli na povrch tři zraněné horníky, ostatní se dostali ven bez újmy na zdraví.

"Zranění byla lehká, sanitka odvezla do nemocnice jen jednoho muže se zlomenou čelistí," řekl mluvčí Ostravsko-karvinských dolů Radek Chalupa.

Další horník měl poraněné koleno a otřes mozku, třetí muž utrpěl zranění hlavy.

Podle Chalupy otřes těžbu nezastavil, pouze v nejpostiženější části pracovali až do odpoledne vyšetřovatelé báňského úřadu.

Otřesy půdy jsou na Karvinsku poměrně častým jevem, dochází k nim kvůli posunům desek v podzemí. Zatímco každý na povrchu je cítil, mnozí horníci, kteří v kritické době pracovali v jiných šachtách dolu Doubrava, nic nezaznamenali.

"O neštěstí jsme se dozvěděli, až když jsme vyfárali. Otřesy cítí víc lidi na povrchu," vysvětlil jeden z horníků.

To potvrdil Libor Oleš, který má nedaleko dolu domek s malým obchodem. "Pořád se mluví o tom, že OKD naše domy vykoupí a my se budeme moci přestěhovat někam, kde je klid," posteskl si.

OKD plánuje vykoupit do konce roku desítky domů v okolí. Podnik chce totiž rozšířit těžbu do dalších míst pod obydlenými částmi obce.

"Otřes to byl opravdu silný, ale tři zranění, to zas není nakonec tak zlé," zhodnotil událost havíř u piva v místní hospodě, jejíž okna míří přímo k vrátnici dolu. Většina spolusedících se však událostí příliš nezabývala.

Zvláště zaměstnanci dolu jsou skoupí na slovo. "Nikdo se tomu nemůže divit. Každý má strach, aby nepřišel o práci. Co je za branami podniku, má tam i zůstat," řekl starší muž, který po šichtě spěchal na autobus.


Témata: chalupa, OKD, Ostravsko, Pivo

Video