(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Porouchané topidlo otrávilo na Karvinsku seniora, jeho žena bojuje o život

  • 12
V bezvědomí našli příbuzní v obci Těrlicko na Karvinsku starší manželský pár, který se doma otrávil oxidem uhelnatým. I přes rychlou pomoc záchranářů se šestasedmdesátiletého muže nepodařilo zachránit, o rok mladší ženu převezli ve vážném stavu do nemocnice.

Záchranáři vyjížděli k otrávené dvojici po páteční 15. hodině odpolední. V bytě, kde příbuzní bezvládná těla starších manželů našli, záchranáři naměřili vysokou koncentraci oxidu uhelnatého.

„Záchranáři zahájili resuscitaci muže, u něhož došlo k selhání krevního oběhu. Pokusy o jeho záchranu však nevedly k úspěchu a zasahující lékař musel nakonec konstatovat smrt pacienta,“ vylíčil mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl.

Žena byla v bezvědomí a přímém ohrožení života. „Záchranáři museli zajistit její dýchací cesty a připojit postiženou k řízené ventilaci. Následně pacientku převezli do Městské nemocnice v Ostravě,“ doplnil mluvčí.

Oxid vznikl pravděpodobně špatným fungováním plynového topidla. Právě domácí topeniště - kamna, krby, kotle nebo ohřívače vody - otravy způsobují nejčastěji. Ze statistik vyplývá, že se v Česku oxidem uhelnatým každý rok přiotráví více než tisíc lidí, asi čtvrtina z nich musí být hospitalizována. Asi sto lidí na následky otravy zemře.

,

Video