Stadion v Liberci, kde oštěp zasáhl chlapce.

Stadion v Liberci, kde oštěp zasáhl chlapce. | foto: Bořivoj Černý, MF DNES

Oštěpař, který zabil soupeře, k soudu asi nepůjde

  • 20
Případ 16letého mladíka z Hradce Králové, jehož oštěp loni na závodech v Liberci zasáhl soupeře a smrtelně ho zranil, spěje k závěru. Už teď lze předpokládat, že chlapce soud ani výraznější trestní postih nečeká. Státní zastupitelství mu vyslovilo napomenutí s výstrahou.

Policie, která se za dozoru hradeckého okresního státního zástupce případem zabývá, v těchto dnech mladíka vyslechla a do konce listopadu chce vyšetřování ukončit.

Před několika měsíci policisté mladého oštěpaře obvinili z ublížení na zdraví z nedbalosti, za což mu hrozí až rok vězení. - více zde

"Obviněného jsme vyslechli. Sedmého listopadu nám přišlo od hradeckého okresního státního zastupitelství usnesení, že mladistvému vyslovuje napomenutí s výstrahou. Znamená to, že do 25. listopadu spis ukončím a pošlu na státní zastupitelství s návrhem na odstoupení od trestního stíhání," potvrdil policista, který je s případem detailně obeznámen.

Návrh policie však ještě nic neznamená. Státní zastupitelství výsledky vyšetřování prostuduje a nezávisle rozhodne o dalším postupu.

"Napomenutí s výstrahou je preventivní opatření, aby se takové jednání v budoucnu neopakovalo. Využívá se hlavně v případě drobných deliktů. Je to jakési upozornění. Až spis obdržíme, budeme ve věci rozhodovat dál. Předjímat v tuto chvíli jakékoli závěry by nebylo správné," uvedl královéhradecký okresní státní zástupce Alexandr Pumprla.

Pokud pro to státní zastupitelství shledá důvody, může chlapce ještě obžalovat a případ skončí u soudu.

Nehoda se stala vloni na Městském stadionu v Liberci, kde probíhalo semifinále lehkoatletického mistrovství republiky družstev starších žáků. Podle svědků si závodník z Hvězdy SKP Pardubice šel pro svůj oštěp, který ležel asi třicet metrů od odhodiště.

Naneštěstí právě v té chvíli při rozcvičování obviněný mladík hodil. Třináctiletý Petr varovný křik neslyšel, a když se shýbal, oštěp se mu zabodl do hrudi. Chlapec později v liberecké nemocnici na následky zranění zemřel. - více zde

Mladý oštěpař před soud jít nemusí
Podle sportovních funkcionářů byla smrt třináctiletého atletického závodníka v Liberci nešťastná náhoda.

Trenérka obviněného mladíka Jana Voříšková i vedení hradeckého sportovního oddílu tvrdí, že za dítě - závodníka v oštěpařském sektoru zodpovídá pořadatel, který tam řídí rozcvičování i závody. Nikdo z trenérů ani vedoucích tam v té době nesmí.

"Je to vina pořadatelů a ne atleta! Nejsnadnější je obvinit mladého chlapce. Vůbec se mi to nelíbí. Připadá mi, jako by všichni chtěli ten případ zahrát do autu. Obviněný je jen další oběť. Náš oddíl se za něj postavil, nedopustíme, aby byl odsouzen," řekla nedávno Voříšková, která mladé atlety trénuje přes deset let.

,

Video