Opilý řidič nemohl ani chodit

  • 7
Dopravní policisté nepotkali šestadvacetiletého řidiče ze Lhoty na Zlínsku jinak než opilého. Nepoučitelný muž měl v krvi vždy minimálně dvě promile alkoholu, pokaždé dostal vysokou pokutu a přišel o řidičský průkaz. Poslední případ se stal v neděli večer u Šarov na Zlínsku. Muž měl v krvi 3,5 promile a po vystoupení z auta nemohl ani chodit.

Podle svědků jel několik desítek kilometrů bez rozsvícených světel, kličkoval a skončil v mělkém příkopu. Půjčené auto nemělo ani škrábanec a ani řidič nebyl zraněn.

„Je to skutečně rarita. Řidiče s takovým množstvím alkoholu v krvi jsme už pěkně dlouho na silnici neměli,“ řekl mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček.

Kromě toho, že muž seděl za volantem totálně opilý, neměl ani řidičský průkaz. Soudy mu už vyměřily za tři předcházející prohřešky celkovou pokutu pětačtyřicet tisíc korun a pokaždé mu zakázaly řídit.

Za předposlední případ byl odsouzen navíc za trestný čin maření úředního rozhodnutí a opilství.

"Přes tři promile alkoholu v krvi signalizují těžkou opilost. Někteří lidé by takové množství nepřežili. Člověk má značné problémy s vlastní rovnováhou a s udržením se na nohou. Pokud je to závislý alkoholik, měl by podstoupit ústavní léčbu," řekl ČTK Miroslav Koupil z kroměřížské Psychiatrické léčebny, v níž pracuje krajská protialkoholní stanice.

Přestože je pro policisty tento případ vzhledem k množství alkoholu v krvi ojedinělý, řidičů, kteří v pořádně podroušeném stavu usednou za volant, je stále více. „V mnoha případech je to kolem hranice tří promile. Tyto případy jsou stále častější,“ potvrdil policejní mluvčí.

,

Video