(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Opilého řidiče chytili před diskotékou, jiný marně ujížděl za hranice

  • 2
Dva opilé řidiče chytili za uplynulý víkend jihočeští policisté. Nejprve zastavili v noci na sobotu u diskotéky za volantem muže, který měl nejen tři promile, ale navíc i zákaz řízení. Další opilec se zase pokusil policii setřást divokou jízdou za hranice do Rakouska, kam se sice dostal, ale přesto neunikl.

Prvního muže, který neměl hned ze dvou důvodů za volantem co dělat, zastavila policejní hlídka z Vyššího Brodu před tamní diskotékou.

"Policisté vyzvali šestadvacetiletého řidiče k předložení dokladů. Ten to však neudělal, začal je urážet a následně byl i agresivní. Proto ho hlídka zadržela a převezla do cely," uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Dechová zkouška na policejním oddělení pak u muže ukázala tři promile alkoholu, což je podle lékařských označení hranice mezi těžkou opilostí a vážnou otravou alkoholem. Vzápětí navíc policisté zjistili, že jim muž svůj řidičský průkaz ani ukázat nemohl. Až do ledna mu totiž platí zákaz řízení.

"Zadržený je tak vyšetřován pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí," řekl policejní mluvčí.

Policisté museli ujíždějícího řidiče pronásledovat do Rakouska

Dalšího řidiče chtěla během víkendu zastavit také policejní hlídka v Českých Velenicích. "Řidič Volkswagenu Polo s rakouskou poznávací značkou však nereagoval ani na světelné a zvukové znamení, ani na znamení stop, a začal hlídce ujíždět směrem ke státní hranici. Přitom kličkoval a snažil se policejní vůz setřást," popsal Matzner.

Policisté proto přes operační střediska kontaktovali své rakouské kolegy a pokračovali v honičce. Ta ale i přes řidičovy riskantní manévry netrvala příliš dlouho

"Policisté vůz zastavili na rakouském území, zhruba půl kilometru za hranicemi, a řidiče zadrželi. Bezprostředně poté ho předali rakouským kolegům. Podle prvotních předběžných informací hlídce ujížděl proto, že řídil pod vlivem alkoholu," shrnul policejní mluvčí.


Video