Sováka už dost potrestalo trestní stíhání, rozhodl kárný senát olomouckého soudu.

Sováka už dost potrestalo trestní stíhání, rozhodl kárný senát olomouckého soudu. | foto: Profimedia.cz

Olomoucký kárný senát zastavil řízení s opisujícím soudcem

  • 7
Soudce Zdeněk Sovák si může oddechnout. Kárný senát olomouckého vrchního soudu dnes zastavil řízení, které s ním vedl kvůli údajnému opisování odborných textů od jiných autorů. Kárné řízení se prý zdvojovalo s trestním stíháním, kterému Sovák také dříve čelil.

Sovák v minulosti tiskl texty jiných právníků pod svým jménem v odborných časopisech i v publikacích. Čelil proto ještě se dvěma kolegy obžalobě z porušování autorských práv a z podvodu.

Po dohodě s poškozenými se ale plagiátoři omluvili v časopisech, v nichž „publikovali“, a na veřejně prospěšné účely složili stotisícové částky. Obvodní soud pro Prahu 10 trestní stíhání zrušil.

Podle mluvčího olomouckého vrchního soudu Petra Angyalossyho bylo dnes kárné řízení zrušeno na základě ústavních zásad, evropské judikatury a úmluv.

„Pokud by byl v kárném stíhání znovu projednáván a souzen, šlo by o porušení zásad týkajících se dvojího postihu pro jednu a tutéž věc. Pro tentýž skutek, pro který byla podána kárná žaloba, bylo již pravomocně skončeno trestní řízení,“ vysvětlil dnes mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, která na Sováka podala kárnou žalobu a odvolala se proti původnímu zastavení kárného řízení v roce 2006, dnes senátu řekla: „Soudce, který opisuje, snižuje vlastní důvěryhodnost, ale i důvěryhodnost justice.“ Sama však poukázala na to, že se Sovák poškozeným kolegům omluvil a zaplatil na odškodnění dohromady 350 tisíc korun.

Nebyl v tom úmysl, hájí se Sovák
Sovák dnes před soudem znovu zopakoval, že nešlo o úmyslné opisování, ale o nešťastnou událost.

„Nikdy jsem neřekl, že jsem chtěl úmyslně okrást své kolegy o duševní vlastnictví. Text, který mně byl přeposlán, byl mnou překopírován do soukromého počítače a odtud omylem poslán panu doktoru N., který se domníval, že texty jsou mé,“ hájil se. Státní zástupce L. N. byl stíhán spolu se Sovákem.

Sovák byl už dvakrát dočasně zproštěn výkonu funkce soudce. Poprvé právě kvůli opisování, podruhé kvůli kontaktům na skupinu kolem ústeckého soudce Berky, která mu prý pomohla zahladit dopravní nehodu. Při té měl Sovák v krvi bezmála dvě a půl promile alkoholu - více o zproštění funkce Sováka ministrem Němcem před dvěma lety čtěte zde

Všech obvinění byl zproštěn.

,

Video