Policistka Michaela Krýslová u karlovarského soudu

Policistka Michaela Krýslová u karlovarského soudu | foto: Lukáš Kuběna, MF DNES

Odvolací soud uložil dva roky úplatné policistce

  • 2
Krajský soud v Plzni poslal na dva roky za mříže policistku Radku Kadlecovou. Její kolegyni Michaele Krýslové zůstala podmínka. Na přelomu roku 2007 a 2008 za desetitisícové všimné legalizovaly pobyt cizinců na území Karlovarského kraje nebo urychlovaly vyřízení žádosti o něj.

Podle žaloby byla praxe v Karlových Varech v podání Kadlecové taková, že se cizinci, nejčastěji Vietnamci, při vyřizování žádostí mnohdy na služebnu vůbec nedostavovali. Doklady a další písemnosti hromadně přinášeli jejich zprostředkovatelé.

Ti na služebnu přicházeli ale také s patřičným obnosem, za který policistky žádosti kladně vyřídily. - čtěte Video u soudu ukázalo, jak Vietnamec naděloval policistkám k Vánocům

"Povýšila přijímání úplatků na živnost. Peníze brala pravidelně. Trest musí být nepodmíněný," řekl soudce o bývalé policistce Radce Kadlecové.

Druhá obžalovaná - Michaela Krýslová - jako vrchní asistentka Inspektorátu cizinecké policie Karlovy Vary přijímala podle žaloby nad rámec správních poplatků další peníze a ty si nechávala pro svoji potřebu. Podle soudce ale nikoli pravidelně a kratší dobu, proto dostala podmínku.

Obě policistky karlovarský soud nejprve v lednu odsoudil k podmíněným trestům. Uložil jim také pokuty a zákaz činnost u policie. - čtěte Policistky dostaly za „dárky“ od cizinců podmínky a pokuty

Odvolací soud ponechal mimo Krýslové tresty i dvojici Rusek, Irině Kamaletdinové a Juliji Kamaletdinové, a Vietnamci Nguyen Tramovi.

Rusky za navádění ke zneužití pravomoci veřejného činitele a za podplácení dostaly také podmínku a pokutu 50 tisíc korun. Zmiňovaný Tram za podplácení dostal jeden rok s odkladem na tři roky a pokutu 20 tisíc korun.

,

Video