Plavčice obviněné za utonutí mladíka z Afriky v kladenském akvaparku

Plavčice obviněné za utonutí mladíka z Afriky v kladenském akvaparku | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Obžalované plavčice odmítly vinu za smrt chlapce v akvaparku

  • 21
Soud zahájil přelíčení s dvojicí plavčic kladenského akvaparku. Žaloba je viní z toho, že svou nedbalostí zavinili smrt šestnáctiletého cizince. Mladík se loni 22. dubna utopil na atrakci zvané space bowl.

Obě plavčice, které hlídaly atrakce v době neštěstí, vinu popírají. Tvrdí, že plnily své povinnosti, jak měly, a nemyslí si, že udělaly chybu.

Státní zástupkyně se je snažila přesvědčit, že se měly dojít podívat i za space bowl, kde k neštěstí došlo. Dívky se hájily tím, že by pak neviděly na většinu ostatních atrakcí, především skluzavek, kde lidé dělají nejvíc "vylomenin".

Jejich výpověď potvrdila i svědectví ostatních plavčíků. Místy byla naprosto totožná s tvrzením obviněných. Navíc se u soudu ukázalo, že povinnosti plavčíků nejsou nijak uzákoněny, neexistují na ně prováděcí předpisy a v podstatě se řídí letitými zvyklostmi.

Obě dívky byly obviněny až na počátku letošního února, deset měsíců po neštěstí. Vyšetřování události, která se stala v dubnu, trvalo nezvykle dlouho. Podle mluvčí kladenské policie proto, že bylo nutné počkat na výsledky znaleckých posudků a technických expertiz.  - více zde

Zatímco první z plavčic působila před soudem velmi vystrašeně, u druhé se chvílemi zdálo, že po státní zástupkyni co nevidět skočí. Dráždily ji její dotazy. I soudce ale několikrát žalobkyni mírnil. "Nebudeme tady takhle spekulovat," prohlásil například.

Soud nakonec jednání odročil na květen. V souladu s požadavky všech stran chce zjistit, jaká byla praxe v jiných akvaparcích, jak se tam hlídá, kolik je tam lidí a další technické otázky.

Obhájce jedné z plavčic navrhoval, aby se 22. dubna uskutečnila rekonstrukce. Je to totiž přesně rok od neštěstí, a podle něj by tak panovaly podobné podmínky. Podle nich by se dalo zjistit, zda dívky měly vůbec šanci tělo chlapce na dně 2,5 metru hlubokého bazénu pod space bowlem vidět.

,

Video