Celkem je v kauze metanolu obviněno na 40 lidí. (Ilustrační foto)

Celkem je v kauze metanolu obviněno na 40 lidí. (Ilustrační foto) | foto: Petr Topič, MAFRA

Kauza metanol má dalšího obviněného, ve vazbě je distributor ze Zlínska

  • 3
Žalobce obvinil v kauze jedovatého alkoholu již třetího člověka z obecného ohrožení. Je to distributor z Podkopné Lhoty na Zlínsku, který jedovatou směs šířil. Muž skončil ve vazbě. Původně byl stíhán pro méně závažnou trestnou činnost.

"V metanolové trestní věci je již třetí osoba obviněna z trestného činu obecného ohrožení v jeho úmyslné podobě," řekl iDNES.cz zlínský státní zástupce Roman Kafka, který má kauzu jedovatého alkoholu na starost.

Upřesnil, že tento distributor ze Zlínska převzal od dodavatele ze severní Moravy 10 tun původní směsi, kterou distribuoval dál.

"Čtyřiapadesátiletého muže ze Zlínska nestíháme za ohrožování zdraví závadnými potravinami, ale obvinění jsme překvalifikovali na obecné ohrožení. Zjistili jsme, že distribuoval pančovaný alkohol z Opavy do celé republiky," poznamenala mluvčí zlínské policie Jana Macalíková.

Další informace vyšetřovatelé poskytovat nechtějí. "Nyní vyslýcháme další obviněné ve věznici a podezřelé," uvedl Kafka.

Už dříve policie z úmyslného šíření smrtícího alkoholového koktejlu obvinila dva muže. Policie jména tají, podle České televize patří mezi hlavní podezřelé podnikatel v pohostinství Rudolf Fian a majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela (o odhalení zdroje metanolu více čtěte zde).

Celkem je v kauze jedovatého alkoholu obviněno na 40 lidí.

Od začátku metanolové kauzy, která propukla na začátku září v Havířově, zemřelo 28 lidí. Desítky dalších skončily v nemocnici.

Policejní vyšetřování stále pokračuje, stejně jako práce celníků a daňové správy. Detektivové protikorupční policie před pár dny zajistili 599 tisíc korun z účtu muže, který figuruje v metanolové kauze. Kriminalisté si myslí, že k penězům přišel právě díky jedovatému alkoholu (o penězích více čtěte zde).


Video