Policejní passat

Policejní passat | foto: iDNES.cz

Nové policejní passaty dnes vyrazí na pražské řidiče

  • 47
Ode dneška do pátku budou na pražské řidiče dohlížet nové policejní passaty. Přestože jsou rychlé vozy určeny jen na dálnice, policie v hlavním městě si jich osm půjčila z krajů a nasadí je v noci proti neukázněným řidičům.

"Pohybovat se v nich budou v nočních hodinách ze středy na čtvrtek a ze čtvrtka na pátek. Každou osádku budou tvořit tři policisté. Dva mimopražští a jeden pražský s místní znalostí," uvedla pražská policejní správa.

Na první pražskou službu vyjedou nové passaty dnes kolem dvacáté hodiny a zaměří se na několik vytipovaných úseků, kde řidiči často nedodržují stanovenou rychlost.

Nové passaty brázdí všech čtrnáct úseků dálnic v České republice již několik měsíců. Jsou vybaveny moderními kamerami, které zaznamenávají situaci před autem i za ním a jsou schopny přečíst registrační značku auta na vzdálenost 100 metrů.

Už také nemají klasické radary pro měření rychlosti, ale srovnávací zařízení, takže antiradary už jsou pirátům silnic k ničemu.

Vylepšený je také panel, který dává řidičům pokyn, aby zastavili. Ke klasické výzvě "Stop, policie" přibylo dalších patnáct vzkazů, například "Prosím za mnou", "Pozor kolona" nebo "Rozsviť světla".

Třísetkoňový Volkswagen Passat R36 zrychlí z nuly na stovku za 5,6 sekundy a může jet rychlostí až 250 km/h. Historicky nejsilnější passat pohání vidlicový šestiválec o objemu 3,6 litru. Výkon přenášejí všechna čtyři kola spojená se sériově dodávanou dvojspojkovou automatickou převodovkou DSG s možností přímého řazení pod volantem. - čtěte Zpomalte, policejní superpassaty vyrazily na dálnice

.

Video