Předseda US-DEU Pavel Němec

Předseda US-DEU Pavel Němec. (17. února 2005) | foto: Michal Šula, MF DNES

Němec vydal Kataru zneužívajícího prince

  • 174
Ministr spravedlnosti se vložil do případu člena katarské královské rodiny, zatčeného a obviněného kvůli zneužívání českých školaček. Rozhodl o předání Abdala Sáního Katarskému emirátu. Obhájce dříve nabízel za propuštění prince vysokou kauci 20 milionů, žalobce byl ale proti.

Podle českých soudů hrozilo, že by bohatý podnikatel po propuštění uprchl buď do Kataru, nebo na některou ze spřízněných ambasád v Praze. - více zde

Ministr spravedlnosti ale rozhodl, že soudy vydají Hamída bin Abdala Sáního katarské policii. Vyhověl tím pondělní nótě Kataru. Princův advokát Josef Lžičař potvrdil, že ministerstvo vyřídilo žádost Kataru kladně.

"Ministerstvo spravedlnosti rozhodlo, že celá věc má být předána k trestnímu řízení do státu Katar. Pod dokumentem je podepsán ministr Pavel Němec," sdělil MF DNES právník.

Podle Lžičaře je pravděpodobné, že procedura vydávání bude nějakou dobu trvat a nedojde k němu hned. Domnívá se, že jde o vydání se souhlasem obžalovaného, protože konzulární pracovníci Kataru prince navštěvovali ve vězení.

Ministerstvo dostalo od Kataru záruky
Městský soud v Praze, který se zabýval advokátovým návrhem na dvacetimilionovou kauci, o ministrově kroku věděl.

Komentář: Princ, Němec a chuďas ZDE

"Nastala významná změna, kterou mám ověřenou od příslušné předsedkyně senátu. Je tam rozhodnutí ministerstva spravedlnosti o předání trestního stíhání dotyčného Katarskému emirátu," řekl iDNES mluvčí soudu Luboš Vlasák.

Ministerstvo se k případu vyjadřovalo opatrně, mluvčí úřadu Petr Dimun poukázal na mezinárodní závazky České republiky: "Katarská diplomacie, ale také diplomacie z jiných arabských zemí, se dlouhodobě snaží, aby tato situace byla vyřešena."

Princ by měl být předán na letišti v Ruzyni. Soudy musí vyřešit, jak ho pustit z vazby. "Trestní řád v takové situaci neřeší, kdo má obžalovaného propustit, když vazební důvody trvají," říká soudkyně Monika Křikavová, která má případ na starost.

Státní zástupce minulý týden obžaloval vzdáleného bratrance emíra ze sexuálního zneužívání mládeže s maximálním trestem 10 let. Podle katarského trestního řádu hrozí tomu, kdo dobrovolně souložil s dívkou mladší 16 let, až doživotí.

Katar dal Česku prostřednictvím svého nejvyššího státního zástupce za propuštění Sáního dvě záruky - stíhání bude pokračovat i v monarchii a v budoucnu se země zachová stejně, pokud se v podobné situaci ocitne některý český občan.

Ve hře je diplomacie
Vyjádření ministra Pavla Němce se nepodařilo sehnat, neboť se účastní jednání vlády.

Ministerstvo vyjádřilo dokonce obavu, aby Katar nepožadoval po Česku finanční náhradu za neoprávněnou vazbu. Princ se totiž oháněl diplomatickým pasem, což ale shodil ze stolu Nejvyšší soud, který rozhodl, že vazba je oprávněná. - více zde

Hamída bin Abdala Sáního sledovala policie dva roky. Bohatý podnikatel si do svého bytu pod pražským Vyšehradem vodil nezletilé dívky a za úplatu s nimi provozoval sex, čímž porušoval české zákony. - více zde

,

Video