Cizinecká policie loni odhalila více než 3 500 cizinců, kteří v Česku pobývali nelegálně (ilustrační snímek)

Cizinecká policie loni odhalila více než 3 500 cizinců, kteří v Česku pobývali nelegálně (ilustrační snímek) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Cizinců pobývajících v Česku načerno loni přibylo. Stále vedou Ukrajinci

  • 4
Cizinecká policie loni odhalila více než tři a půl tisíce cizinců, kteří v České republice pobývali nelegálně. V porovnání s loňským rokem to tak znamená mírný nárůst.

Zatímco v roce 2011 cizinecká policie odhalila 3 360 lidí, kteří v Česku pobývali bez potřebného povolení, loni jich byl bezmála 3 600. Podle ředitele cizinecké policie Milana Majera je nárůst dán hlavně prací služby cizinecké policie v Praze, kde zjistili meziročně o 111 případů více.

Stejně jako v minulých letech se nejčastěji jednalo o bývalé občany Sovětského svazu, zejména Ukrajince, a Vietnamce. Více než dva tisíce těchto cizinců bylo vyhoštěno. V drtivé většině se jednalo opět o Ukrajince a vietnamské občany. Majer ovšem upozornil, že Česko stále zůstává tranzitní zemí.

Podle Majera bylo rovněž odhaleno 172 osob, které cizincům s nelegálním pobytem pomáhaly. Nejčastější formou bylo účelové otcovství. "Cizinec je za úplatu zapsán do rodného listu dítěte a tím získá trvalý pobyt," vysvětlil Majer. Ubylo naopak falešných sňatků.

Jinou formou je používání falešných dokladů. Těch policisté v roce 2012 odhalili přes sedm stovek. Nejčastěji se jednalo o české, rumunské a bulharské pasy, řidičáky a občanky. Podle vedoucího skupiny dokladů Huberta Langa je ovšem odhalování padělků čím dál složitější. "Ty klasické metody jsou už překonané, vyvíjí se i způsoby padělání ochranných prvků," řekl Lang.

S falešným dokladem se pokusilo do Česka, potažmo do zemí Schengenu, dostat i 62 cizinců, kteří přiletěli na jedno z pěti mezinárodních letišť u nás. Nejvíce padělky západoevropských pasů a občanek zneužívali obyvatelé Sýrie, Albánie a Sýrie.

Cizinecká policie se rovněž podílela na akci s krycím názvem Čistka. Cizinecká policie na ní spolupracovala s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu. Akce se týkala prověřování regulérnosti dokladů vozidel. Specialisté cizinecké policie nakonec odhalili problémy u téměř dvou a půl tisíce dokladů. Škoda se podle Majera blíží 400 milionům korun.


Video