Navrtávači oken byli z Polska. Vykradli 859 novostaveb v celé zemi

  • 50
Policie dopadla takzvané navrtávače, po kterých marně pátrala přes čtyři roky. Čtyři zadržení Poláci podle vyšetřovatelů v noci navrtávali okna nebo dveře na terasy. Vykradli tak celkem 859 zejména novostaveb po celé republice. Způsobili škodu převyšující 35 milionů korun.

"Zadrželi jsme a vyslechli osm občanů Polské republiky. U čtyř byly shledány vazební důvody a bylo jim sděleno obvinění," uvedl trutnovský státní zástupce Petr Babka. Obviněným ve věku od 19 do 37 let hrozí až osm let vězení, ostatní čtyři policie pustila na svobodu.

Navrtávači v číslech

Celkem gang zlodějů vykradl 859 domů napříč celou republikou a jejich počet neustále rostl.

Rok - počet vykradených objektů:

2009 - 55

2010 - 88

2011 - 202

2012 - 276

1. pololetí 2013 - 235

V úterý ráno zásahová jednotka zadržela dvojici Poláků na hraničním přechodu Králíky - Dolní Lipka na Orlickoústecku, ve stejné době policisté zatkli další čtyři muže v kempu Rozkoš u České Skalice a poslední dva Poláky dopadli večer opět na jmenovaném přechodu s Polskem.

Navrtávači, jak se začalo dobře organizovanému gangu přezdívat, se začali do domů vloupávat v dubnu 2009 na Královéhradecku a postupně svou činnost rozšířili do celé republiky.

Jejich útoky se každým rokem stupňovaly a vykradených domů je nakonec přes osm stovek. Naposledy zaútočili minulý pátek.

Novostavby vykrádali, zatímco majitelé spali

V noci se obvykle připlížili k vytipovaným novostavbám a předem si připravili únikovou cestu tím, že si prostříhali ploty, zhasli osvětlení nebo vysadili branky. Pak navrtali otvor do rámu terasových dveří nebo oken, odjistili kliku a v přízemí domu hledali hotovost, případně další cennosti jako šperky.

"Vloupání prováděli velmi profesionálně a dodržovali určité zásady, kterými ztěžovali práci policie," řekl vrchní inspektor hradeckého odboru obecné kriminality, který si nepřál zveřejnit jméno. 

Auta vždy nechávali dál od místa činu a k předem vytipovaným domům, které předtím dlouho pozorovali, přicházeli pěšky.

Navíc se maskovali, používali technické vymoženosti včetně nočního vidění, za sebou nechávali minimum stop a rychle se přesouvali napříč regiony. Zaměřovali se na špatně identifikovatelné věci a brali především hotovost a zlato, jen výjimečně zmizely i fotografické přístroje nebo zbraně.

Nic z lupu policie u zadržených nenašla, ale zajistila jejich automobily i nástroje a oblečení, které při vloupání používali. K fyzickým útokům na majitele domu podle kriminalistů nikdy nedošlo.

"Ke kontaktu s majiteli docházelo minimálně. Na rozdíl od majitelů, které v noci probudili, byli pachatelé dobře zorientovaní a vždy byli spatřeni až na odchodu," uvedl trutnovský kriminalista, podle kterého se podezřelí odmítají k případům vyjadřovat a s policií nespolupracují. 

"Nejpostiženější kraj byl Královéhradecký, kde vykradli 196 domů, nejméně případů naopak evidujeme v Ústeckém kraji," upřesnil mluvčí královéhradecké policie Jan Čížkovský. Škoda se vyšplhala na více než 35 milionů korun.


Video