Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na srazu letadel se staly dvě nehody

  15:00
Ve Frýdlantu nad Ostravicí u Frýdku-Místku, kde se již pošesté konal slet ultralehkých letadel, havarovaly dva stroje. Podle zpravodaje agentury TVD spadlo jako první rogalo. Krátce po něm se na zem zřítilo i ultralehké letadlo. "Letadlo spadlo před jedenáctou hodinou. My jsme byli přivoláni později, abychom zabránili úniku benzínu do půdy," řekl iDNES operační důstojník hasičů ve Frýdku-Místku. Tři lidé, z nichž jeden je zraněn těžce, skončili v nemocnici.

Těžce zraněný pilot byl převezen do fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Ošetřující lékař řekl, že byl vážně zraněn na hlavě a hrudníku. Proto byl vyšetřen počítačovým tomografem.

Druhý muž byl s lehkým zraněním převezen do nemocnice ve Frýdku-Místku. V ostravské nemocnici skončil i lehce zraněný osmačtyřicetiletý rogallista z Rakouska, který má zlomenou stehenní kost.

Nehody spolu prý nesouvisely
Majitel školy ultralehkých letadel a inspektor provozu letecké amatérské asociace Jan Špaček odmítl, že by mezi oběma haváriemi byla souvislost. Ultralehké letadlo typu Zefír muselo podle něj nouzově přistát do lesa. "Příčinu havárie zatím nevíme, zřejmě šlo o závadu na motoru," řekl.

Proč letadlo havarovalo začala na místě zkoumat policie a inspektor pro provoz ultralehkých letadel. Objasněování příčin nehody bude trvat asi dva týdny.

Nehoda se stala jen několik dnů po středečním pádu ultralehkého letadla typu MobyDick. Na jeho palubě zahynul u Miroslavi na Znojemsku mladý manželský pár.

Havárie ultralehkých letadel a motorových rogal za poslední dva roky

9. května 1999 - U Štěchova na Blanensku zahynul šestatřicetiletý pilot, když po startu nezvládl řízení ultralehkého letounu a zřítil se.
22. května 1999 - Dvacetiletý pilot a jeho o dva roky mladší spolucestující zahynuli při havárii motorového rogala, které se zřítilo na letišti v Milovicích na Nymbursku.
17. srpna 1999 - Třiasedmdesátiletý muž havaroval nedaleko rokycanského letiště s ultralehkým letadlem vlastní výroby. Následkům zranění po převozu do nemocnice podlehl.
21. srpna 1999 - Pětašedesátiletý pilot přišel o život při havárii ultralehkého letadla u obce Žandov na Kutnohorsku. Letadlo se zřítilo z výšky asi 150 metrů.
29. srpna 1999 - Pád ultralehkého letadla nepřežil šedesátiletý pilot, který se zřítil do vojenského prostoru na hranici okresů Vyškov a Prostějov nedaleko obce Prostějovičky.
11. září 1999 - Jedenašedesátiletý zkušební pilot na místě zemřel po pádu ultralehkého letadla Tukan K-17 v Kornicích na Svitavsku. Pilot sám tato letadla navrhoval.
17. října 1999 - V troskách vlastnoručně vyrobeného ultralehkého letadla zahynul prezident Letecké amatérské asociace Petr Tuček. Zřítil se na letiště Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko poté, co utržená součást letadla poničila vrtuli.
6. února 2000 - Motorové rogalo spadlo v areálu letiště v Milovicích na Nymbursku. Sedmatřicetiletý pilot vyvázl s těžkými zraněními.
19. února 2000 - Ultralehké letadlo Racek se zřítilo na pole v Praze 12 blízko letiště Točná; dva muži utrpěli těžká zranění.
1. dubna 2000 - Ultralehké letadlo žateckého podnikatele se zřítilo na pole poblíž obce Čeradice na Lounsku; letadlo se vzňalo a v troskách zahynula dvoučlenná posádka.
20. června 2000 - Otevřené zlomeninu nohou utrpěl šestačtyřicetiletý pilot motorového rogala, které se zřítilo do pole nedaleko letiště leteckých modelářů u obce Spořice na Chomutovsku.
30. srpna 2000 - Dvoumístné ultralehké letadlo Tulák se zřítilo nedaleko broumovského letiště na Náchodsku. Dvaatřicetiletý pilot zemřel na místě, osmnáctiletý mladík, který utrpěl těžká zranění, zemřel následující den v nemocnici.
7. září 2000 - Ultralehké letadlo s instruktorem a žákem se zřítilo na plochu letiště Točná v Praze 12. Havárie si vyžádala jedno těžké a jedno lehké zranění.
30. září 2000 - Dva těžce zraněné si vyžádala nehoda ultralehkého sportovního letounu, který se zřítil u letiště v Praze-Kbelích. Instruktor v nemocnici zemřel.
21. října 2000 - Při havárii ultralehkého letadla Condor, které se zřítilo na letišti v Hoříně na Mělnicku, zahynuli dva muži ve věku 25 a 29 let.
12. listopadu 2000 - Bez zranění vyvázl pilot z havárie ultralehkého letadla TL 96 na Rakovnicku. Stroji vysadil za letu motor.
2. prosince 2000 - Jednomístné motorové rogalo se zřítilo na letišti v Milovicích na Nymbursku. Třicetiletý pilot z Prahy na místě podlehl těžkým zraněním. Příčinou havárie byla zřejmě technická závada.
10. ledna 2001 - Sedmašedesátiletý pilot z Havlíčkobrodska se zřítil s ultralehkým letounem vlastní konstrukce v blízkosti letiště v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Havárii nepřežil.
1. května 2001 - Těžkým zraněním čtyřiačtyřicetiletého pilota skončila na letišti Kramolín na Českobudějovicku havárie ultralehkého letadla. Při přistávacím manévru vynechal motor, letoun se zachytil o střechu mobilní buňky a převrátil se. Pilot vypadl z kabiny a vážně si zranil hlavu.
3. května 2001 - Ultralehký letoun řízený šestačtyřicetiletým amatérským pilotem se zřítil v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Při pádu stroje utrpěl pilot těžká zranění.
23. května 2001 - Při leteckém neštěstí, kdy se u obce Miroslav na Znojemsku zřítilo ultralehkého letadlo, zahynuli čtyřiadvacetiletí manželé.

 

 

Autoři: ,
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...