U vážné podvečerní nehody za Prahou zasahoval i vrtulník. Ilustrační foto

U vážné podvečerní nehody za Prahou zasahoval i vrtulník. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na silnicích zemřeli při nehodách tři motorkáři a mladý řidič

  • 98
Ještě včera ráno se policisté radovali, že na českých silnicích nezvykle dlouho nikdo nezemřel. Pak ale jako by to řidiči chtěli dohnat. Při dnešních nehodách zahynuli hned tři motorkáři. Zabil se také devětadvacetiletý řidič volkswagenu, který nezvládl zatáčku a narazil do stromu.

Statistiky se po čtyřech dnech bez smrtelné nehody na silnicích pokazily již včera odpoledne, kdy si střet automobilu s vlakem u Lipenské přehrady vyžádal dvě oběti.

Další tragická nehoda se stala dnes nad ránem. Na silnici mezi Hostomicemi a Dobříší na Příbramsku zemřel mladý řidič Volkswagenu Passat. Nezvládl pravotočivou zatáčku a vyjel do protisměru, kde čelně narazil do stromu. "Vážným poraněním na místě podlehl," uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Třiadvacetiletého spolujezdce sanitka odvezla s otřesem mozku a poraněním hrudníku do hořovické nemocnice, odkud ještě před ošetřením utekl. Policie ale zná jeho totožnost.

U Petrovic na Příbramsku zahynul řidič motocyklu. Čtyřiadvacetiletý muž dostal smyk a spadl přímo pod kola auta. Jeho řidička už tragédii nedokázala zabránit. Motocyklista zůstal pod vozem zaklíněn, řekla mluvčí policie Lenka Pavlová.

Další motocyklista - tentokrát německý - zahynul kolem 18:00 u Bečova na Karlovarsku, když se srazil s osobním automobilem. Jeho řidič byl po kolizi převezen do nemocnice. Nehoda se stala na silnici do Mariánských Lázní, kde je řada zatáček a nepřehledných úseků.

Černého Petra si vytáhl i motocyklista na Prachaticku, který se po půl osmé večerní střetl na silnici II/141 u Volar s menším vozem odtahové služby Iveco Daily.

"Sedmatřicetiletý řidič motocyklu nehodu nepřežil. Jeho spolujezdkyně utrpěla těžké zranění a byla vrtulníkem převezena do nemocnice. Řidič vozidla utrpěl lehké zranění," řekla iDNES.cz mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková.

Těžké zranění kvůli nezapnutým pásům

Štěstí v neštěstí měl zase třicetiletý motocyklista na suzuki, který se před půl sedmou večerní čelně střetl v Nových Heřmanovicích s protijedoucím fordem. "Motocyklista nepřizpůsobil rychlost jízdy a vjel do protisměru," řekla iDNES.cz policejní komisařka Bruntálu Pavla Tušková.

nehody na motocyklu

Jen za loňský červenec a srpen zemřelo při nehodách motocyklů 41 lidí, za celý rok bylo 201 mrtvých.

V letošním prvním pololetí si dopravním nehody vyžádaly celkem 300 obětí.

Mezi nimi bylo 22 řidičů motocyklů, v meziročním srovnání o 11 méně.

Viník nehody přitom utrpěl těžká zranění, s nimiž ho záchranka letecky dopravila do nemocnice v Ostravě. Podle policie nebyl ani jeden z řidičů pod vlivem alkoholu. "Škody čítají nejméně 250 tisíc korun, hasiči nyní likvidují na místě nehody uniklý olej z vozidel," dodala Tušková. Další půlhodinu policie odkláněla dopravu v obou směrech přes Milotice nad Opavou.

K vážné nehodě vyjížděli v podvečer záchranáři také na okraji Prahy. Na silnici I/7 u Středokluk se srazilo několik aut. Nejhůře zraněného transportoval vrtulník do nemocnice s vážným poraněním hlavy a hrudníku. "Muž zřejmě nebyl při jízdě připoután a při nárazu byl katapultován z vozu," řekla iDNES.cz mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

Další tři lidi odvezly do nemocnic sanitky, dva mladíci skončili s pohmožděninami a devatenáctiletá dívka se zlomenou nohou.

,

Video