Žhář zaútočil na Romy v Rožmitálu - Karel Krištof ukazuje okenice, které nainstaloval, aby mu lidé nerozbíjeli okna. | foto: František J. Kubík, MF DNES

Na Romy v Rožmitále zaútočil žhář

  • 54
Zatím neznámý žhář zaútočil v Rožmitále pod Třemšínem na dům romských rodin Ferkových a Krištofových. "Nosili jsme kbelíky vody z vodovodu, hasili jsme dekami a vším, co jsme měli po ruce. Strašně jsme se báli, že tu všichni uhoříme," vzpomíná Nataša Krištofová.

Z události, která se stala v noci na pondělí se stále nevzpamatovali.

"Stalo se to v neděli před půlnocí. Vnučka se dívala na televizi, když zjistila, že nám hoří okenice a dveře u domu," vzpomíná stále otřesená matka Nataši, drobná důchodkyně Kvetoslava Ferková. Dcera, její manžel Karel Krištof a další obyvatelé domku nedaleko náměstí stačili požár uhasit ještě do příjezdu hasičů a policistů.

Ti pak zjistili, že kdosi polil okenice a dveře benzinem a zapálil. Plastová lahev se našla nedaleko. Ředitel příbramské policie Václav Stupka rasový motiv žhářského útoku nepotvrdil, ani nevyvrátil: "Několik konfliktů se tu už v minulosti vyšetřovalo, nedomnívám se, že za útoky stojí stále stejná skupina."

Rodina má podezření na konkrétní lidi, jejichž jména předala policistům. "Tušíme, kdo nám to zapálil. Je to bývalý policista z Rožmitálu, který naši rodinu terorizuje už několik let. Tentokrát si na to pozval kamarády, kteří sympatizují s hnutím skinheads z Příbrami, Březnice a Vranovic. Jména jsme předali policistům," upřesňuje Karel Krištof. Důvod útoku nezná.

"Pořád nám nadávají. Rozbíjejí nám okna. Museli jsme na ně dát okenice. Na naše děti tihle lidé plivou. Proč? Jen kvůli barvě naší pleti? Vždyť jsme nikdy nikomu nic neudělali," ptá se Nataša Krištofová.

Nad útokem se pozastavují i sousedi. "Žijí skromně, jsou nesmírně hodní. Nikomu neubližují. Nechápu, proč je nenechají na pokoji," říká prodavačka ze sousedství. Jméno ale prozradit nechce. "Nikdy s nimi nebyly problémy, jsou to dobří sousedé," dodává náhodná kolemjdoucí.

Slova obou žen potvrzuje místostarosta Jiří Matějka: "Karel Krištof je zaměstnán pod městským úřadem. Vykonává veřejně prospěšné práce. Je velmi pracovitý, pečlivý. Celá rodina žije velmi spořádaně. To se však nedá říci o těch, o nichž se domnívám, že na ně zaútočili."

Případy i z minula měli už dávno podle místostarosty radikálně řešit policisté. "Jenže ti, kteří slouží na našem oddělení, asi problémy nevidí. Nevšimnou si například, že auta parkují tam, kde je to zakázáno. V našem městě se ani neměří rychlost. A tak není divu, že si tu pak každý dělá, co chce," dodává rozzlobeně Matějka.

Na dotaz, zda policisté poskytnou rodině Ferkových větší ochranu, odpověděl příbramský policejní ředitel Stupka, že zvýšený dohled v místě, kde rodina bydlí, je už delší dobu. Další postup policie ale odmítl komentovat.

"Bojíme se. Teď už to nejsou jen rozbitá okna. Jde nám o život. Byla bych šťastná, kdyby už nám dali pokoj. Co mám pro to udělat? Nabarvit si obličej na bílo?" ptá se se slzami v očích Kvetoslava Ferková.


Video