Dřevěnou konstrukci divadla Globe plameny zcela zničily.

Dřevěnou konstrukci divadla Globe plameny zcela zničily. | foto: HZS - Roman Půta

Na pražském výstavišti shořelo divadlo Globe

  • 19
Replika alžbětinského divadla v areálu pražského výstaviště lehla v sobotu nad ránem popelem. Dřevěnou budovu plameny zcela zničily, škodu odhadují hasiči na 15 milionů korun. Zraněn nebyl nikdo.

K požáru nahlášeném krátce před třetí hodinou ráno vyjelo několik hasičských vozů. „Při příjezdu první jednotky na místo zásahu byl objekt divadla zasažen požárem v plném rozsahu,“ sdělil mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

Hasiči se podle něj soustředili hlavně na ochranu budov a památek v bezprostřední blízkosti - Křižíkova pavilonu a Maroldova panoramatu bitvy u Lipan. To je od divadla vzdálené jen několik metrů.

„Oba objekty se díky vysokému nasazení zasahujících jednotek podařilo uchránit, požár se na ně nerozšířil,“ upřesnil Pernica. V Maroldově panoramatu jen popraskala okna v horním patře. Žár byl tak silný, že dokonce roztavil plastové kryty lamp vzdálených patnáct metrů.

„Po ohledání místa požáru byly stanoveny dvě možné verze - nedbalost při používání otevřeného ohně bezdomovci a úmyslné zapálení objektu neznámým pachatelem,“ dodal Pernica.

Dřevěná replika alžbětinského divadla se v Praze otevřela v roce 1999. Činnost divadla však podle ČTK od počátku provázely finanční a provozní problémy. Největším úspěchem bylo zřejmě v roce 2001 uvedení Shakespearova Richarda III. v režii Vladimíra Morávka s Pavlem Zedníčkem a Miroslavem Donutilem v titulní roli.

Potíže se prohloubily poté, co Výstaviště zasáhly v létě 2002 povodně a velká voda poničila i divadlo. V poslední době byla scéna uzavřena.


Video