Oheň zničil budovu, stroje i zboží.

Oheň zničil budovu, stroje i zboží. | foto: Jiří Pindur

Na Pardubicku shořela výrobna tkaniček

  • 5
Rozsáhlý požár zachvátil v pondělí časně ráno halu na výrobu tkaniček v Dolních Ředicích na Pardubicku. Oheň zničil budovu, stroje i zboží. Škoda je předběžně odhadována na 25 milionů korun.

"Hlášení o požáru jsme dostali pár minut před třetí hodinou ráno," uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Při příjezdu na místo z oken objektu už šlehaly plameny. U ohně zasahovalo několik hasičských jednotek. Musely pracovat v dýchací technice. Kouř totiž obsahoval nebezpečné látky.

"Jelikož bylo zapotřebí velké množství dýchacích přístrojů, bylo na místo povoláno i protichemické vozidlo z Pardubic," uvedla mluvčí. Ve speciálním autě je umístěna dýchací technika právě pro podobné mimořádné události.

Práci hasičům navíc komplikovala bortící se konstrukce objektu. Kolem páté hodiny dostali hasiči oheň pod kontrolu. Bojovali s ním však ještě i po osmé hodině.

Podle vedení italské firmy Gamba, které hala patří, bude výroba zastavena, dokud se nepodaří zprovoznit druhý objekt. Její obnovení se předpokládá počátkem příštího roku.

"Musíme vyřešit plyn, protože hlavní přípojka byla na hale, co shořela, a je mimo provoz," uvedl vedoucí výroby František Brandýský. Podnik je podle něj pojištěn. Zaměstnává 13 lidí a nepočítá s tím, že by měl propouštět.

Na místě nyní pracuje tým vyšetřovatelů, který by měl objasnit příčiny požáru. Škoda je předběžně stanovena kolem 25 milionů korun. Nikdo nebyl zraněn.

,

Video