Kateřina Platzková obhlíží spoušť v kuchyni.

Kateřina Platzková obhlíží spoušť v kuchyni. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Na domek se v noci zřítil kus skály, kameny byly až v kuchyni

  • 16
Během chvíle se domek na prodej nedaleko Hornického muzea v Ostravě-Petřkovicích stal takřka bezcenným. V noci se na něj ze skály sesypaly kameny a několik z nich vletělo až do kuchyně. Třem ženám se tak společně se skálou zhroutil i klidný život.

"Jsem naprosto zoufalá. Domek prodáváme, dokonce se našel i kupec. Scházel jen podpis na smlouvě. Netuším, co se teď bude dít," řekla nešťastně majitelka domku Kateřina Platzková.

V domě žije se šestapadesátiletou matkou a čtyřletou dcerkou. Nejstarší z obyvatelek objektu se po noční události psychicky zhroutila. Rodina se už v minulosti potýkala s poddolováním a únikem metanu.

Ve čtvrtek ve dvě hodiny v noci je ze spánku probudila obrovská rána. "Běžela jsem do kuchyně, rozsvítila a uviděla spoušť," popsala Platzková. Dovnitř se dostalo šest větších kamenů, venku na zahradě leží další asi půlmetrové balvany.

Kdyby kameny spadly ve dne, mohly někoho zabít

I po několika hodinách Kateřinu Platzkovou mrazí, když si uvědomí, co by se stalo, kdyby kameny spadly jindy a v kuchyni někdo byl. "Maminka sedává přesně na místě, kam spadl největší kámen. V lepším případě by byla vážně zraněná."

Balvany u domku v Ostravě-Petřkovicích.

Pod známým vrchem Landek jejich rod žije od postavení domku v roce 1908. Občas se stalo, že ze skály spadlo několik menších kamenů. "Ale aby vletěly dovnitř a byly tak velké, to tady nepamatujeme," povzdychla si.

Objekt po události zajistili hasiči a policisté. "Byla nutná evakuace, o osudu nemovitosti rozhodnou statici," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Statik zjistil, že skála nad domem je nestabilní

Ortel byl bohužel nemilosrdný. Statik už konstatoval, že skála je nestabilní a pobyt v domku proto životu nebezpečný.

Problémem se zabývá i petřkovický starosta Ivo Mikulica. "Okamžitě zahájíme jednání s majitelem skály, tedy Lesy ČR. Není to první případ, kdy se ze skály uvolnily kameny," řekl starosta.

Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík sdělil, že firma na Landeku neprováděla žádné práce a horniny se neuvolnily vinou lesnické činnosti. "Rozsah a způsob případných zabezpečovacích opatření by měl být stanoven orgánem státní správy lesů Magistrátu města Ostrava. Ten i stanoví, na čí náklady bude svah zajištěn," uvedl Boublík.

Lesy ČR jsou ochotny pomoci ženám s ubytováním. "Přestože neneseme odpovědnost za událost, chápeme, že se obyvatelky poškozeného domu dostaly do tíživé bytové situace," řekl Boublík. Lesy ČR proto nabídnou po dobu opravy svahu bydlení v nedalekém domku v Petřkovicích, který je ve vlastnictví  společnosti. 

Podle Platzkové mohou také chvíli bydlet u sestřenice v nedalekých Michálkovicích. "Pak nám obvod slíbil na dočasnou dobu byt 1+1. Nevím ještě, kam půjdeme," konstatovala.

Dům stojí na ulici Pod Landekem blízko Hornického muzea.

Dům stojí na ulici Pod Landekem blízko Hornického muzea.


Video