Dvanáctiletému chlapci museli diabolku z těla vyndat až lékaři. Ilustrační foto

Dvanáctiletému chlapci museli diabolku z těla vyndat až lékaři. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na českobudějovickém sídlišti řádí ostřelovač Romů

  • 169
Neznámý ostřelovač střílí ze vzduchovky na obyvatele českobudějovického sídliště Máj. Policisté zatím evidovali čtyři zraněné Romy, dva dospělé a dvě děti. Dva z nich museli vyhledat pomoc u lékařů v nemocnici.

"Šli jsme nakoupit se ženou a s dítětem. Najednou jsem uslyšel ránu a ucítil bolest v zádech. Až když jsem se otočil, žena si všimla, že mám v zádech zaraženou diabolku," popsal svůj zážitek Roman Bledý, kterého střelec zasáhl před třemi týdny.

"Zatím máme nahlášené čtyři střelby. První případ je z 20. června," uvedla policejní mluvčí Lucie Ptáčková.

O dva dny později neznámý útočník dokonce vystřelil na dvanáctiletého chlapce. Toho sanitka převezla na traumatologickou ambulanci  českobudějovické nemocnice, kde chlapci náboj vyndali zpod kůže a ránu zašili čtyřmi stehy.

"V případě, že diabolka zasáhne oko, může dojít i k oslepnutí zasaženého," řekl lékař Karel Bláha ze záchranné služby.

Postřelený Rom Roman Bledý tvrdí, že mezi romskými obyvateli sídliště se říká, že z okna střílí nějaký mladík. "Míří z okna domu číslo 16 ve Volfově ulici," míní muž.

Policisté naopak určili za ostřelovačovo místo zřejmě domy číslo osm až deset. 

"Romové požádali o pomoc i romského koordinátora. "Ti, kteří žijí ve Volfově ulici, už jsou ze situace nervózní. Děti se dokonce bojí pohybovat v okolí místa střelby. Proto jsem poprosil ředitele okresní policie o pomoc," uvedl romský koordinátor Roman Slivka s tím, že vyzývá střelce, aby se sám přihlásil.

"Nevím, jestli se jedná o duševně nemocného člověka, nebo jestli mu někdo někdy ublížil, ale střílet po lidech není správné," dodal.

Podaří-li se kriminalistům neznámého střelce zjistit, hrozí mu za trestný čin ublížení na zdraví až dva roky vězení.


Video