Požár továrny v Zaječí na Břeclavsku

Požár továrny v Zaječí na Břeclavsku - V Zaječí na Břeclavsku shořela továrna na hygienické potřeby. (6. listopadu 2005) | foto: Václav ŠálekČTK

Na Břeclavsku shořela továrna na hygienické potřeby

  • 23
V Zaječí na Břeclavsku v noci vzplála továrna na hygienické potřeby. S ohněm bojovalo až do rána 15 hasičských jednotek, stále dohořívá. Zcela zničená je hala, poškozeny jsou i kamiony s novými osobními auty zaparkované v areálu. Škoda půjde do desítek milionů.

Podle krajského operačního důstojníka z Brna byl požár ohlášen v 1:27.  Na místo vyrazilo několik jednotek, které v dalších hodinách musely přivolat posily a vystřídat se. U zásahu se vystřídalo 23 hasičských aut.

V 5:41 velitel zásahu oznámil lokalizaci požáru. Před desátou dopoledne zůstaly na místě tři jednotky, které dohlížely na dohoření objektu. To potrvá až do pondělního rána. Teprve pak mohou vyšetřovatelé pátrat po příčině požáru. 

V hale vyráběla papírové hygienické prostředky firma Moracell. Přišla mimo jiné o tři kompletní výrobní linky a 300 tun uskladněného papíru. Na trh dodávala sortiment produktů pro osobní hygienu a domácnost. Ročně vyprodukovala až 7000 tun toaletního papíru. Zaměstnanci se teď bojí, že přijdou o práci.

Obchodní ředitel firmy Andrej Zimányi řekl MF DNES, že výroba se bude muset zastavit. "Zaměstnance svoláme do práce, abychom zajistili alespoň nasmlouvané dodávky. Co bude dál, to budeme řešit v dalších dnech," řekl Zimányi. 

Podle reportéra MF DNES se jedna ze stěn továrny zřítila. Škodu hasiči předběžně odhadli na 80 milionů, bude ale zřejmě ještě výrazně vyšší. Požár poškodil také třicet nových osobních aut, která byla naložena na kamionech zaparkovaných u haly. Auta započítaná nejsou.

Při zásahu se zranil na noze jeden z dobrovolných hasičů, uklouzl a zlomil si klíční kost.

Zásah komplikovaly nefunkční hydranty, které by v opačném případě zřejmě pomohly výrazně snížit škody, zjistila MF DNES. V areálu působí několik firem a není ani pořádně jasné, která z nich měla hydranty udržovat. Hasiči museli vozit vodu z okolních obcí.

"Rozsahem požářiště a výší škody jde o letošní největší požár v Jihomoravském kraji. Dosud největší škodu 48 milionů korun způsobil 15. dubna požár depozitáře hradu Pernštejn," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. - o Pernštejnu více zde

Podařilo se vám vyfotit nebo natočit událost, která by neměla chybět ve zpravodajství? iDNES vám nabízí 200 korun za každý zveřejněný snímek a video. Posílejte je e-mailem nebo z mobilu na mms@idnes.cz - čím rychleji, tím lépe.


mapy.idnes.cz, (c) PLANstudio

,

Video