Muž vyskočil z okna nemocnice

Ostrava - Pacient ostravské Městské nemocnice Fifejdy vyskočil z okna v prvním patře nemocnice. Ačkoliv se už několik dnů po přijetí do nemocnice choval podle svědků pacient s otřesem mozku zmateně a byl dezorientovaný, personálu se nepodařilo zabránit mu v jeho úmyslu se zabít. Krátce poté, co muže vyšetřil psychiatr, se pacient skokem z otevřeného okna pokusil neúspěšně skoncovat se životem.
"Lékaři měli podezření, že něco není v pořádku. Pacienta vyšetřil i psychiatr, který doporučil další léčbu v opavském psychiatrickém ústavu. Chvíli na to, co odešel z pokoje, nemocný vyskočil z okna," uvedl mluvčí Městské nemocnice Ostrava-Fifejdy Jaroslav Michalkovič.

Prohlásil, že nelze člověka zavřít za mříže, přivázat, či zamknout v nemocničním pokoji. "Porušili bychom jeho práva. O psychice nemluvě. Z nemocnice by se pak stalo vězení. Není také reálné, aby u každého seděla sestra a hlídala ho," upřesnil Michalkovič.

Tentokrát měl pacient štěstí. Pád z prvního patra tamní chirurgie přežil. S oděrkami a zlomeninou malíčku nakonec v Opavě skončil. Nebyl to první případ pokusu o sebevraždu v této nemocnici. "Nestává se to často, ale pokud ano, je to po návštěvách. Nemocní se s rodinou pohádají a konflikt pak řeší zkratkovitě," upřesnil Michalkovič. 

V dubnu vyskočil ze sedmého patra interny orlovské nemocnice těžce nemocný muž. "Jediné, co můžeme udělat, je více si nemocných všímat a včas podchytit začínající depresi a sebevražedné úmysly," tvrdí primář oddělení Milan  Pavlíček.

Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Štěpán Neuwirth zastává stejný názor. "Nemůžeme svéprávné pacienty omezovat v jejich pohybu. Zvýšený dohled personálu zajišťujeme u onkologicky nemocných pacientů, kteří mají narušeny poznávací funkce,"  uvedl Neuwirth. 

V bruntálské nemocnici zatím nepamatují, že by pacient řešil své potíže skokem z okna. Přesto však  mají na oknech vybraných oddělení pro všechny případy připevněny mříže. "Na chirurgii, interně a v několika pokojích porodnice jsou zábrany," potvrdil mluvčí Karel Soukop.

Video