Muž za každé dítě dostal karton se šesti lahvemi whisky. Ilustrační snímek

Muž za každé dítě dostal karton se šesti lahvemi whisky. Ilustrační snímek | foto: archiv

To jsou moje děti, lhal muž na matrice za slíbených šest lahví whisky

  • 13
K otcovství dvojice dětí se nepravdivě přihlásil devětatřicetiletý muž z Chebu. Cizinka chtěla s jeho pomocí získat pro své potomky povolení k pobytu v České republice. Za lhaní na matrice slíbila falešnému otci odměnu - šest lahví whisky.

Cizinka měla důmyslný plán. Protože s ní úřady vedly řízení o zrušení trvalého pobytu v České republice, rozhodla se tomu zabránit s využitím svých dětí. S pomocí osmatřicetiletého cizince z Prahy našla "dobrovolníka", který byl ochotný za uvedenou odměnu označit sám sebe oficiálně za otce jejích dětí.

"Podezřelý devětatřicetiletý muž z Chebu učinil v roce 2008 a 2009 na matrice Městského úřadu v Sokolově a v Chebu prohlášení, že je otcem nezletilých dětí cizinky, ačkoliv se to nezakládalo na pravdě," uvedla sokolovská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Úředníci na matrice v obou případech sepsali zápis o určení otcovství souhlasným prohlášením obou rodičů. Na základě toho obě děti získaly státní občanství České republiky a matka proto mohla v republice zůstat. "Vše zorganizoval podezřelý osmatřicetiletý cizinec z Prahy," dodala Týřová.

Na podvod se později přišlo zcela náhodou. Dcera cizinky totiž zanedbávala povinnou školní docházku a chebská radnice proto dala podnět cizinecké policii k prošetření matky. Následně policisté zjistili, že domnělý táta nemá s dětmi nic společného.

Cizinci i falešnému otci už policisté cizinecké policie v Sokolově sdělili podezření z trestného činu napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. V případě prokázání viny hrozí oběma podezřelým mužům trest odnětí svobody až na tři roky.


Video