V bytě hořelo, chodba byla plná dýmu, ale muž chtěl dále pokračovat v přípravě kávy. Ilustrační snímek

V bytě hořelo, chodba byla plná dýmu, ale muž chtěl dále pokračovat v přípravě kávy. Ilustrační snímek | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Neodejdu, vařím si kafe, řekl muž policii. Za zády mu šlehaly plameny

  • 9
Opravdu horkou kávu si chystal muž z Ostravy-Zábřehu. Když v jeho bytě začalo hořet, vůbec na plameny nereagoval a policistům, kteří dům evakuovali, řekl, že si vaří kafe a neodejde. Nakonec mu z ohně pomohli násilím a záhy zjistili, že je notně opilý.

Hlídku policistů v noci ze středy na čtvrtek oslovil na ulici v Ostravě-Zábřehu muž, který si v okně jednoho z domů všiml mihotajícího světla připomínajícího požár. Protože nemá mobil, rozběhl se po ulici, kde potkal policisty.

"Policisté okamžitě k domu doběhli a v okně ve třetím poschodí viděli zář. Z druhého okna již vycházel kouř. Okamžitě proto informovali hasiče a začali se záchranou obyvatel," uvedla ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Dveře byly horké, chodbou se valil dým

Policisté se snažili probudit co nejvíce lidí a zároveň spěchali k bytu, ve kterém hořelo. Vchodové dveře byly horké a procházel jimi dým, který už zaplnil celou chodbu. "Policistům otevřel muž a za ním už byly vidět plameny šlehající do stropu," popsala Holčáková.

Jeho reakce však policisty naprosto šokovala. Odmítl z bytu odejít, tvrdil jim, že nikde nehoří a že si jen vaří kafe. Chtěl policistům bouchnout dveřmi před nosem, ale to už nedopustili a násilím ho z hořícího bytu vyvlekli.

Muž policistům vyhrožoval vyhazovem

Nikoliv plameny, ale teprve počínání policie muže pořádně dopálilo. Vyhrožoval jim stížností, že o jejich skandálním chování napíše na internet a zasadí se o jejich vyhazov. Nakonec ho dostali před dům a pomohli i dalším obyvatelům. "Naštěstí nebyl nikdo zraněn," řekla Holčáková.

Dechová zkouška u muže prokázala 1,7 promile alkoholu, vyšetřovatelé pak zjistili, že pravděpodobně začaly hořet potraviny odložené na sporáku. Hrozí mu obvinění z ohrožení z nedbalosti.


Video