Zásah hasičů a policie

Zásah hasičů a policie - Hasiči, policisté i členové zásahové jednotky zasahovali na náměstí Míru v Praze. Skokem z okna tam hrozil muž, u jehož dveří zazvonili exekutoři. (17. června 2005) | foto: Michal Šula, MF DNES

Muž chtěl před exekutory skočit z okna

  • 11
S hysterickými výkřiky se v pátek hodinu po poledni vykláněl z okna ve třetím patře domu na náměstí Míru v Praze čtyřiašedesátiletý muž. Hrozila mu totiž exekuce. O ní už byl ostatně písemně vyrozuměn, exekutory však do bytu pustit nemínil.

"Pod mostem bydlet nebudu!" vykřikoval muž.

"Pro jistotu jsme dali pod okno plachtu," řekl vedoucí směny hasičů Oldřich Klégr. Ta nakonec naštěstí nebyla zapotřebí.

Na místo přijela i policie včetně vyjednávače a zásahové jednotky. S policisty nakonec muž odešel.

Lidé si jen obtížně zvykají, že se neplacení nevyplácí. Nedávno se o tom ostatně přesvědčil i pražský magistrát, jehož právníkům dalo dost práce, aby zrušil obstavení miliardového majetku. Podobné problémy měla před několika měsíci i Praha 1, které to na měsíce zbrzdilo privatizaci bytů.

Může však jít i o banality. Stačí špatně zaparkovat a potom zahodit lístek, který strážník zastrčil za stěrač. Mávnutí rukou nad nezaplacenou pokutou se může pořádně prodražit, a to i dvacetinásobně.

K nezaplacené částce se totiž připojuje také odměna a náklady exekutora. Takže místo pár stovek se vše může prodražit i na mnohatisícové částky. Exekutor však může obstavit i nemovitý majetek bez ohledu na to, že se v porovnání s dlužnou částkou jedná o zřejmý nepoměr.


Video