Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Mohu jít na záchod?“ řekl Krejčíř a zmizel

  1:00
Policie prý v sobotu odvrátila přípravu vraždy, zadržela miliardy korun, ale hlavního podezřelého si nechala utéct. Když v noci z pátku na sobotu vnikla do luxusní vily podnikatele Radovana Krejčíře policie, aby ho zatkla pro podezření z mnohamiliardových podvodů, Krejčíř spal.
Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř přichází k soudu v Ostravě (archivní snímek, 4. října 2004) | foto: Alexandr SatinskýMF DNES

ČTĚTE TAKÉ: Když ptáčka lapají...

Možná byl i trochu omámen po narkóze, když si v pátek odpoledne nechal trhat zuby.

Akce Útvaru rychlého nasazení trvala jen pár minut. Krejčíře usadili na židli a dali mu pouta. Pak přišla protikorupční policie, ukázala povolení k domovní prohlídce a téměř osm hodin prohledávala jeho luxusní vilu.

Na akci pracoval speciální tým protikorupční policie několik měsíců. Že se chystá jeho zatčení, věděla jen úzká skupina lidí. Dokonce ani velitel zásahu to do poslední chvíle netušil.

"Byla to přísně tajná akce. Ti lidé, kteří tam zasahovali, nevěděli, za kým jdou a co budou dělat," říká náměstek služby Josef Bečvář. Jenže na konci celé operace se stalo něco, co si policisté nemohou dát za rámeček. Krejčíř jim utekl.

Když po dlouhých osmi hodinách domovní prohlídky - kolem desáté ráno - vyzval vyšetřovatel Krejčíře k podpisu protokolu, museli mu sundat pouta. "Mohu si dojít na záchod?" zeptal se kriminalistů Krejčíř. "Můžete, ale půjde s vámi policista," řekli mu.

To, co se na záchodě skutečně odehrálo, vyšetřuje policejní prezidium, ale jisté je, že Krejčíř se v tu chvíli zachoval jako Spiderman - pavoučí muž. Během vteřiny odskočil od záchodové mísy, odrazil se k oknu a vyskočil ven. Přiběhl k brance, kterou zrovna nikdo nehlídal, přeskočil ji a utekl.

"Jestliže samotné akci předcházela dlouhodobá a mravenčí práce detektivů, kteří byli mnohdy ohroženi i na životech, tak na druhé straně nám to zhatilo selhání jednoho jedince," říká náměstek Bečvář.

Sám Bečvář, jemuž takové akce podléhají, se o útěku Krejčíře dozvěděl, když mu to domů zavolal státní zástupce, který byl na místě. "Všichni jsem byli v šoku. Jedna osoba se prostě nezachovala profesionálně a zaváhala. Že by Krejčíř někoho od nás uplatil, vylučuji," prohlásil.

Policie je přesvědčena, že Krejčíř je zapleten do skandálu s podvodem, během kterého chtěla firma Venturon Investement získat ze státního podniku Čepro 2,7 miliardy korun. V něm jde o to, že v Čepru měly být fiktivně jen podle dokumentů skladovány tisíce litrů pohonných hmot, které měly patřit firmě Venturon. Jenže benzin a nafta fakticky v zásobnících Čepra už nebyly, protože je dávno předtím prodala na tuzemském trhu firma Bena, s níž je Venturon spřízněn.

Venturon tak začal žalovat u soudu Čepro kvůli téměř třímiliardové ztrátě. Čepro spor nejdříve prohrálo, protože vůbec nevědělo, že nějaký soud probíhá, neboť vedení státní firmy nedostávalo pozvánky k soudu. Policie má podezření, že šlo o organizovaný podvod. Krejčířův advokát Tomáš Sokol včera řekl, že ví zatím jen to, že policie podezřívá jeho klienta z pokusu o podvod.

Čepro je strategická firma, v níž jsou uloženy i státní rezervy pohonných hmot. Během podvodných prodejů nafty a benzinu firmy Bena přišel stát již dříve o téměř tři miliardy korun a teď hrozilo, že přijde o stejnou částku podruhé vymáháním neexistujících zásob.

Podle policie pochází část z "několika miliard korun" nalezených u Krejčíře právě z podvodů s naftou. Kdyby Krejčíř neutekl, dozvěděla by se veřejnost vše o zásahu a "kapitálním úlovku" policie až za týden.

"Vše mělo zůstat utajené ještě týden. Bohužel... jeden nám utekl," řekl Bečvář. Policie zatkla ještě jednoho aktéra podvodů, bývalého zaměstnance Čepra Martina Pechana.

Kdo také utekl policistům před nosem

Radovan Krejčíř není prvním zatčeným, který uprchl policistům, přestože ho hlídali.
Nejzávažnějším byl zřejmě případ zmizení "násilníka z výtahu" Martina Duny, který byl obviněn ze sexuálního napadení osmadvaceti žen.

Ujel policejním autem
Zadržený výtržník, který v listopadu 2003 rozbil okno hotelu v Děčíně, ukradl auto policistům, kteří jej zadrželi. Ti ho nechali chvíli samotného a k tomu klíčky v zapalování. S policejním vozem přejel celou zemi a k ránu se přihlásil hlídce na Brněnsku.

Prošel vrátnicí
Z policejní budovy v Ústí nad Labem zmizel v listopadu 2003 násilník Martin Duna, obviněný ze znásilnění desítek žen. Odemkl si pouta kancelářskou sponkou a dole řekl vrátnému, že ho policisté propustili. Policie Dunu dopadla následující noc, protože se vrátil domů do Děčína, kde se schoval v posteli.

Utekl z vozu
V únoru 2004 utekl ze služebního auta pražským policistům Jaroslav Soukup, podezřelý z krádeží. Ti s ním zrovna objížděli po městě místa, kde se dopouštěl trestných činů.

Vyskočil oknem
Letos v březnu se policistům v Mostě vysmekl násilník Dušan Pačaj podezřelý z loupeže. Srazil k zemi policistu, který ho hlídal, a vyskočil ven oknem.

Autoři:
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...