Zjevení Panny Marie na fotografii z místa požáru

Zjevení Panny Marie na fotografii z místa požáru | foto: Ladislav Kudláček

Mladík se přiznal k zapálení kapličky, která je známá díky zjevením

  • 128
Když začátkem července shořela kaplička v Ticháčkově lese u Suchého Dolu na Náchodsku, místní se shodli na tom, že šlo o dílo žháře. Nyní jim dali za pravdu policisté, kteří dopadli mladíka podezřelého i z dalších trestných činů.

Obyvatelé, kteří si více než sto let staré poutní místo oblíbili, se zřejmě nepletli. Dřevěnou kapli, kde na konci 19. století malá dívka hned třiadvacetkrát spatřila mariánské zjevení, má nejspíš na svědomí dvojice teenagerů.

K jejich odhalení pomohla shoda okolností, respektive policista, který na práci myslel i v civilu. Když muž z policejního oddělení v Polici nad Metují na ulici spatřil mladíka s nepříliš dobrou pověstí tlačícího motocykl, hned na místo vyslal své kolegy ve službě.

Kaplička v Suchém Dole na Náchodsku.Devatenáctiletý muž při výslechu spustil lavinu: přiznal se nejen ke krádeži motocyklu, vloupačkám do zaparkovaných aut nebo do areálů místních firem. Ale svěřil se také s tím, co se v Ticháčkově lese přihodilo dopoledne ve čtvrtek 8. července.

Mladík tehdy spolu se svým 16letým komplicem založil požár kaple, kterou neúspěšně zachraňovaly čtyři jednotky hasičů. Přestože lesní kaple do základů vyhořela, davy lidí k poutnímu místu proudí dál. Může za to hlavně zjevení, které ještě během práce hasičů vyfotografoval Ladislav Kudláček.

Na jedné fotce připomíná stoupající dým Pannu Marii. Prý je podobná sošce, která byla v kapli. Zanedlouho po požáru také vznikl účet na příspěvky na záchranu poutního místa.

příběh o třiadvaceti zjeveních

Dřevěná kaple v Ticháčkově lese vznikla v roce 1897 na místě, kde podle pověsti v letech 1892 - 1895 spatřila třiadvacetkrát mariánské zjevení dívka Kristina Ringlová ze Suchého Dolu. Už po třetím zjevení se zprávy šířily rychle po celém okolí a putovaly sem tisíce lidí.

Rok po prvním zjevení v roce 1893 začala stavba křížové cesty, do kapličky byla umístěna i soška Panny Marie. Tisíce poutníků tak dávaly vydělat obchodníkům, hostincům a výrobcům piva.

Tehdejší královéhradecký biskup Eduard Brynych nepovolil vysvěcení křížové cesty, a dokonce vydal dva pastýřské listy, kterými věřící napomínal, aby do Suchého Dolu přestali chodit.

Kristinu Ringlovou vyslýchala církevní komise, zda není slabomyslná. Několik lidí bylo údajně po srážkách s četníky, kteří na zákaz poutí dohlíželi, zatčeno. Kaplička byla katolickou církví vysvěcena až v roce 1990. Ringlová zemřela v roce 1957, prý ve výroční den od dvacátého třetího zjevení.


Video