Mladíci se přiznali k vraždě bezdomovce

  • 7
Před soud v pondělí předstoupili dva sotva plnoletí mladíci. Obžaloba je viní, že v březnu v Hradci Králové brutálně utloukli 53letého muže. Chlapci, kteří v době útoku ještě nebyli plnoletí, se u soudu přiznali. Hrozí jim až 10 let vězení. Rozsudek by mohl padnout v pátek.

Obžalovaní zaútočili na bezdomovce zcela bezdůvodně. Následek byl otřesný. Podle obžaloby muže zbili tak, že zraněním na místě podlehl. Ani nepřivolali pomoc.

"Obžalovaní se zodpovídají z trestného činu vraždy spáchané zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Napadený muž zemřel krátce po útoku," řekla státní zástupkyně Hana Flídrová.

Hlavní líčení u Krajského soudu v Hradci Králové je neveřejné, neboť obžalovaní v době útoku byli nezletilí a vztahuje se na ně zákon o ochraně mladistvých pachatelů.

"Podle zákona o mladistvých je zakázáno jakékoli publikování informací, které by ztotožňovaly mladistvého. Totéž platí i o zobrazování. Rozsudek bude vyhlášen veřejně, s tím, že je nutné šetřit totožnost mladistvého," řekla předsedkyně senátu krajského soudu Anna Bímová.

Hnacím motorem byl prý alkohol
Obžalovaní bezdomovce podle všeho neznali a vybrali si ho náhodou. K brutálnímu útoku došlo před půlnocí 26. března. Opilí mladíci našli spícího bezdomovce v Žižkových sadech v centru Hradce u bývalé městské šatlavy.

Právě alkoholem u soudu vysvětlili svůj čin. Prý v nich vyvolal agresivitu.

"Kopali do něj a šlapali po něm. Použili k bití tyč či lať. Oba se doznali, svoje jednání podrobně popsali. Nelze vyloučit, že ho už v jednom dřívějším případě zbili," uvedla Flídrová.

Mrtvolu muže našel druhý den ráno nedaleko altánu v Žižkových sedech náhodný kolemjdoucí. Policie oba podezřelé dopadla 20. dubna.

"Jejich pohnutka je velmi nepochopitelná. Nenapadá mě žádný případ, s kterým bych to mohla srovnat, ať jde o motiv či míru brutality," řekla Flídrová.

Oba obžalovaní před soudem svého činu litovali. "Otázkou je, zda je vyslovená lítost vážně míněná. Jeden z mladistvých byl již v minulosti odsouzen, nikoliv však za násilnou trestnou činnost," dodala Flídrová.

Soudní líčení je naplánované až do pátku, kdy se očekává rozsudek.

,

Video