Čivava Ondra

Čivava Ondra - Nejmenší pes na světě Čivava Ondra | foto: ČTK

Milion za smrt psíka? Rozhodne soud

  • 98
Olomoucký soudce Josef Berka dostal v pořadí už osmý znalecký posudek zdravotního stavu nejmenšího psa světa, čivavy Ondry z Třeštiny na Zábřežsku. Tentokrát znalci zkoumali exhumované kosti psího rekordmana. Majitelka vymáhá milionové odškodnění.

Majitelka čivavy Miloslava Vašíčková podala žalobu na veterinární kliniku Miroslava Mazocha, kde podle ní pes dostal v roce 2000 nevhodný lék proti viróze, proto ochrnul a musel být utracen.

Jako odškodnění za svého slavného psa, který už účinkoval i v reklamách světových výrobců psích krmiv, žádá jeden milion korun. - více zde

Exhumované ostatky psa prozkoumali znalci z Fakulty veterinárního lékařství v Brně. Zjistili, že psík trpěl poruchou růstu kostí. Lebeční kosti mu dokonce ani nesrostly. Posudek doplnil jen předchozí posudky: zdravotní stav čivavy Ondry byl celkově špatný.

Mimo jiné pejsek trpěl vodnatelností mozku, který tak postupně degeneroval. Měl také degenerovaná varlata.

"Posudek případ posunul kupředu. Stopy léků nebyly nalezeny. V březnu by se mohlo definitivně rozhodnout," uvedl soudce Berka. Nic dalšího ale neřekl.

"Posudek potvrzuje jenom to, co už víme. Podaný lék nemohl způsobit zhoršení zdravotního stavu zvířete," reagoval Leoš Vyhnánek, advokát majitele veterinární kliniky Miroslava Mazocha.

Majitelka psa však stále tvrdí, že veterinář chyboval. Opírá se také o dřívější rozbor krve a toxikologický posudek.

"Odborníci tehdy jasně konstatovali intoxikaci lékem Ivomec s trvalými následky. Ten lék neměl pes vůbec dostat," tvrdí Vašíčková. Klinika se hájí tím, že lék Ivomec doporučuje odborná literatura pro psy.

Čivava Ondra je pravděpodobně nejslavnějším českým psem. Pro svůj abnormálně nízký vzrůst se dostal do Guinnessovy knihy rekordů. Čivavy jsou malí psi o váze 1,5 kilogramu. Ondra však vážil pouhých 850 gramů.


Témata: Čivava, Smrt, soud

Video