Meclová za útěk vězně odpovědnost necítí

O r á č o v - Kvůli útěku trestance z věznice Oráčov na Rakovnicku odvolala ve čtvrtek generální ředitelka Vězeňské služby Kamila Meclová šéfa nápravného zařízení Jiřího Hejdu. Samotná Meclová necítí za útěk vězně, stejně jako v případě Jiřího Kajínka, osobní zodpovědnost. "Dopustil-li se někdo trestného činu, to je předmětem dalšího šetření," sdělila pouze Meclová. Ještě před svým odvoláním Hejda vyměnil vedoucího osobního oddělení vězeňské služby a postavil mimo službu dalšího člena vězeňské stráže. Finančnímu postihu neunikl ani vedoucí vězeňských dozorců.

Věznice učinily po útěku Jiřího Kajínka z Mírova řadu opatření. Útěku dalšího vězně, který použil podobné "taktiky" jako Kajínek, se však zabránit nepodařilo.

"Určitou obecnou zodpovědnost za stav v českých věznicích však cítím," upřesnila Meclová s tím, že je potřeba především více pracovat se zaměstnanci věznic.

Meclová chce jednat o lepším zabezpečení věznic
Proto bude Meclová 7. března jednat s řediteli věznic na celorepublikové poradě o dalších opatřeních ke zvýšení bezpečnosti nápravných zařízení.

Oráčovský uprchlík, třiatřicetiletý kosovský Albánec odsouzený za výrobu a distribuci drog, nedovolené ozbrojování a falšování veřejných listin, policii stále uniká.

Albánec utíkal po vzoru Kajínka
Na svobodu se muž dostal v neděli 18. února poté, co vylezl na střechu jedné z budov a přeručkoval po laně spleteném z pruhů prostěradla a opatřeném na konci trojzubou kovovou kotvou.

Tu hodil přes plot s nástrahovým výstražným systémem na vnější, o dva metry vyšší oplocení a druhý konec uvázal za hromosvod.

Nedaleko věznice na něj zřejmě čekal vůz, neboť tam policejní pes ztratil stopu. "Prověřujeme tento poznatek," potvrdil informaci ředitel Okresního úřadu vyšetřování Rakovník Stanislav Čapek.

Věznice prošla bezpečnostní rekonstrukcí
Věznice Oráčov prošla v uplynulých dvou letech rekonstrukcí zabezpečovacího zařízení. O přípravě vězně na útěk muselo pravděpodobně vědět více lidí. Cely jsou totiž určeny pro šest až osm odsouzených, ve skutečnosti v nich vykonává trest 12 až 14 vězňů.

"Jen těžko někomu můžeme dokázat, že pomáhal připravovat útěk, nebo že k němu cizince naváděl," hodnotí skutečnost řekl ředitel Okresního úřadu vyšetřování Rakovník Stanislav Čapek.

Do pátrání po uprchlíkovi se v neděli v noci krátce po čtvrt na deset večer zapojili policisté včetně psovoda. Pes však zanedlouho stopu ztratil. Na sobě měl štíhlý muž s černými kudrnatými nakrátko střiženými vlasy vězeňské šedomodré oděvy včetně vatovaného kabátu a černé pracovní boty.


Video