Ženy skončily ve vážném stavu v nemocnici. Ilustrační foto.

Ženy skončily ve vážném stavu v nemocnici. Ilustrační foto. | foto: ZZS HMP

Matka pořezala na krku dceru a pak i sebe

  • 10
Nečekaná rána zasáhla v úterý večer po návratu z práce otce v ruzyňském domku. Doma na zemi našel v kaluži krve pořezanou dceru matka se nad ní skláněla s nožem v ruce. Pak ve strachu pořezala i sebe. Sanitky je ve vážném stavu rozvezly do nemocnic.

Operační středisko pražské záchranné služby se o tragédii dozvědělo v úterý v 17:09. Volal muž ze Zličínské ulice v Praze 6, že doma našel svoji 21letou dceru téměř v bezvědomí s hlubokými řeznými ranami na krku. Zraněná byla i jeho 60letá manželka.

"Podle zjištění našeho lékaře se jednalo o psychiatrické pacientky. Matka nejprve pořezala dceru a poté sebe. Obě ženy ztratily mnoho krve," popsala iDNES mluvčí záchranky Simona Cigánková.

Sanitky odvezly obě ženy ve vážném stavu do nemocnic. Matka skončila na traumatologii střešovické nemocnice a dcera leží v Motole.

"Pacientku jsme převzali s bodnými ranami na krku a se silným krvácením, které si vyžádalo náhradu krve. Nyní leží na jednotce intenzivní péče a není ohrožena na životě. Pokud nenastanou komplikace, zranění bude bez následků," upřesnila iDNES mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová.

I matka se už dostala z nejhoršího. Podle mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Magdy Tomesové leží po operaci na ARO a její stav je stabilizovaný.

Matka se podle sousedů handicapované dívce velmi věnovala. "Nechci tomu věřit, mají i tři velké syny, dva z toho jsou vysokoškoláci, paní je neuvěřitelně pracovitá, pán je profesor kandidát věd, to nemůže být pravda," řekla reportérce MF DNES jedna ze sousedek.

"Ta dívka byla sice od narození duševně postižená, matka ji však vedla k práci, obě byly moc zdvořilé," popsala situaci v rodině další žena.

I otce pořezané dívky si v ulici všichni velmi váží. "Napsal spoustu knih a skript, je autor zlepšovacích návrhů, vždycky se rodině velmi věnoval," potvrdil jeden ze sousedů.

Policie podezírá matku z pokusu o vraždu
Případ začala vyšetřovat kriminální policie. Z pokusu o vraždu podezírá matku, kterou přistihl manžel při činu.

"Policisté se mne ptali, zda jsem slyšela výkřiky, tak říkám, že ano, ovšem to je tady u obory na denním pořádku, každou chvíli se tady porvou psi a jejich pánové na sebe křičí," popsala výslech jedna ze zcela otřesených sousedek.

"Matka své dceři způsobila bodnořezná poranění s úmyslem ji zabít. V dalších útocích jí zabránil manžel, který se vrátil domů. V okamžiku, kdy se snažil přivolat pomoc lékaře, obrátila matka nůž proti sobě," sdělila iDNES policejní mluvčí Iva Knolová.

Matčin motiv policisté ještě neznají, protože ji kvůli zdravotnímu stavu ještě nemohli vyslechnout. Sousedé si celou tragédii vysvětlují jedině tím, že matka měla rakovinu a prodělávala právě velmi bolestivé ozařování.

,

Video