"Heparinový vrah" Petr Zelenka u soudu

"Heparinový vrah" Petr Zelenka u soudu

Manžel jedné z „heparinových“ obětí žádá po nemocnici milion korun

  • 15
Manžel ženy, kterou se pokusil zabít heparinový vrah Petr Zelenka, žádá po Nemocnici Havlíčkův Brod jeden milion korun. Podle jeho advokátky musí žít s vědomím, že se jeho manželku pokusil před smrtí někdo zavraždit a nemocnice neplnila svou povinnost léčit.

Případ začal projednávat Krajský soud v Hradci Králové. Nemocnice pochybení odmítá.

Manželku žalobce Vlastimila Horáka se Zelenka pokusil zavraždit na přelomu srpna a září 2006 trojím podáním léku na ředění krve Heparin.

Díky včasné pomoci lékařů však žena nevykrvácela. Zemřela až druhý den po poslední dávce heparinu.

Podle loňského verdiktu trestního soudu ale nebylo příčinou její smrti podání látky odsouzeným Zelenkou.

Horákova právní zástupkyně u soudu uvedla, že nemocnice porušila svou povinnost řádně léčit a zodpovídá za neoprávněnou aplikaci heparinu. Pozůstalý Horák podle ní nyní musí žít s vědomím, že se jeho manželku před smrtí pokusil někdo zavraždit. Uvedla, že po smrti manželky Horák zažil další otřes, když byla odhalena série heparinových vražd v havlíčkobrodské nemocnici.

Právní zástupce nemocnice Jan Mach se Horákovi v soudní síni omluvil. Nicméně jeho požadavek na vyplacení milionu korun odmítl. "Nemocnice žádnou právní povinnost neporušila," řekl. Připomněl, že žádní zaměstnanci nemocnice nebyli v souvislosti s heparinovými vraždami stíháni. Navrhl, aby soud žalobu zamítl.

Soudkyně konstatovala, že případ je nejednoznačný. Kvůli doplnění listinných důkazů jednání odročila na neurčito.

Zelenka si odpykává doživotní trest vězení za vraždu sedmi pacientů havlíčkobrodské nemocnice a deseti pokusů o vraždu.

V souvislosti s kauzou Petra Zelenky žádá milionovou satisfakci také bývalý ředitel nemocnice v Havlíčkově Brodě Josef Pejchl, který čelil obvinění, že neohlásil vraždy heparinem.

Soud mu loni zrušil podmíněný trest a podle vlastních slov má Pejchl problém s uplatněním. Chce milionové odškodné, které slíbil věnovat nemocným dětem. - čtěte více o požadavku

,

Video