Rodiče zraněné dívky ihned podali na Jelinčáka trestní oznámení. Ilustrační foto

Rodiče zraněné dívky ihned podali na Jelinčáka trestní oznámení. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Majiteli pitbula, který pokousal tříletou holčičku, hrozí vězení

  • 51
Policisté obviní majitele pitbulteriéra, který v březnu v Jiřetíně pod Jedlovou pokousal tříletou holčičku. Adamu Jelinčákovi hrozí až roční vězení. Jeho pes už před třemi lety napadl jiné dítě a vážně ho zranil.

"Policisté podali ve čtvrtek návrh na zahájení trestního stíhání. V nejbližších dnech mu sdělí obvinění z ublížení na zdraví z nedbalosti," uvedl mluvčí děčínské policie Ladislav Cvik.

Pes utekl Jelinčákovi naposledy 9. března, doběhl na náves a zamířil k dívence, která zde byla na procházce s babičkou. Pitbulteriér se zničehonic vrhl na holčičku a kousl ji do tváře. Dítě skončilo v nemocnici v Rumburku, kde mu lékaři sešili tvář.

Rodiče zraněné dívky ihned podali na Jelinčáka trestní oznámení. Policisté však až dosud museli čekat na vyjádření veterináře a lékařskou zprávu o zranění dítěte, aby posoudili, zda šlo o přestupek, nebo trestný čin.

Předevčírem se rozhodli, že majitele mimořádně agresivního zvířete začnou stíhat. Jelinčákovi zřejmě přitížil i fakt, že jeho pes neútočil poprvé. V únoru 2005 zuřivě napadl čtyřletou holčičku v restauraci Slovan v místním lyžařském středisku.

Způsobil jí rozsáhlá poranění na pravé straně obličeje a hlavy. Záchranáři ji okamžitě transportovali vrtulníkem do nemocnice v pražských Vinohradech. Na zdejší klinice lékaři dívce provedli řadu plastických operací.

Obyvatelé Jiřetína pod Jedlovou se nebezpečného zvířete začali bát a žádali vedení obce, aby je před ním ochránilo. Jenže Jelinčák si chce psa nechat a nikdo ho nemůže nutit, aby se ho vzdal. Alespoň slíbil, že spraví plot a zamezí zvířeti, aby utíkalo.

"Majitel psa řekl, že ho drží doma, i na dvoře ho má pod dohledem. Zároveň se zaručil, že už se nic nestane. Nezbývá nám, než ho průběžně kontrolovat," uvedl místostarosta obce Pavel Zoser.


Video