´Lovci důchodců´ hrozí 15 let vězení

  • 5
Slovák František Deleman loni na jaře v Praze přepadl a oloupil šest mužů ve věku kolem osmdesáti let. Dva útok nepřežili. Jeho případ nyní začal řešit soud. Za dvojnásobnou vraždu a loupežná přepadení hrozí Delemanovi až 15 let vězení, popřípadě výjimečný trest.

Pětadvacetiletý Deleman žije přechodně v Ústí nad Labem. Loni na jaře se několikrát vydal z Ústí do Prahy.

Své oběti si vyhlížel na několika poštách v hlavním městě. Často i celý den čekal na starého člověka, který si sem přijde vyzvednout důchod. "Čekal jsem tam někdy hodiny, bylo to až únavné," řekl při jednom výslechu policistům.

Vybraného starce pak sledoval až k jeho bytu. Společně s ním se dostal do domu a tvrdil, že jde navštívit některého z nájemníků. Většinou ve výtahu pak důchodce napadl pěstmi a kopanci.

"Ve dvou případech skončil útok smrtí napadených. Obžalovaný vždy důchodce oloupil a utekl," popsala Delemanovo chování žalobkyně.

Mladík u soudu odmítl vypovídat. "Napadal jsem staré lidi," přiznal pouze. Při výslechu na policii se k některým útokům přiznal. Tvrdil, že nikoho nechtěl zabít. "Dal jsem jim vždy několikrát pěstí a někteří mi sami dali peníze," řekl policistům.

Soudní líčení potrvá až do středy, kdy má padnout rozsudek. Mladíkovi hrozí až patnáct let vězení, případně výjimečný trest.


Video