Zakuklenci přivádí k soudu člena Berdychova gangu. (25.8.2008)

Zakuklenci přivádí k soudu člena Berdychova gangu. (25.8.2008) | foto: iDNES.cz

Loupil jsem, přiznal soudu bez váhání „berdychovec“ Půta

  • 13
Krajský soud v Praze otevřel poslední část rozsáhlého procesu s takzvaným Berdychovým gangem. Na lavici obžalovaných usedli kromě Davida Berdycha, Radka Trumpeše a Jana Zeleného i Tomáš Půta a Maroš Šulej. Ti se dlouho skrývali v Irsku. Půta se hned v první větě doznal k loupežným přepadením.

Zdůraznil však, že se zločinem chce skoncovat a živit se poctivě. Poukázal přitom na svůj pobyt v Irsku, kde řádně pracoval. Spoluprací s Berdychovým gangem si přišel na jeden milion tři sta tisíc korun. "Trest si zasloužím a jsem s ním smířen," řekl Půta.

Podle vlastních slov Půta nikdy při loupeži nepoužil násilí. Odmítl také vypovídat jako svědek v kauzách ostatních členů gangu.

Po něm vypovídal expolicista Maroš Šulej. Ten se podle obžaloby dopustil tří loupeží a jedné krádeže. Oba muži připustili, že se zúčastnili fingovaného přepadení nákladního auta převážejícího cigarety, kterých se gang po předchozí domluvě s řidičem zmocnil.

Půta se navíc přiznal k vykradení trezorů v pražské kanceláři a ke spoluúčasti na vyloupení bytu teplického starožitníka. Ostatních přepadení se prý muži přímo neúčastnili.

Soudní proces doprovázejí velká bezpečnostní opatření. Na místě hlídalo jedenáct zakuklených ozbrojených strážců a další bez kukel.

Půta a bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej byli od počátku stíháni jako muži na útěku. Viněni jsou hlavně z účasti na loupežích a krádežích. Na základě eurozatykače byla dvojice zadržena v roce 2006 v Irsku, dublinský soud je letos v květnu vydal do Prahy.

Rozsáhlý proces o několika dějstvích
Berdych, Trumpeš a Zelený dříve čelili obžalobě spolu s dalšími 21 lidmi, mezi kterými figurovali i elitní policisté. Obvinění se vedle loupeží týkala i krádeží, padělání nebo zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Berdycha s Trumpešem a Zeleným ale soud z jednání vyloučil a počkal na jejich pravomocné odsouzení v jiných kauzách.

Nyní obžalovaná trojice už totiž vystupovala v první části procesu a byla souzena za smrt zlatníka Václava Tomana, za vydírání podnikatelů a ozbrojená přepadení.

Odvolací řízení se konalo až v polovině loňského roku a skončilo devítiletým trestem vězení pro Berdycha, třináctiletým trestem pro Trumpeše a jedenáctiletým trestem pro Zeleného. Potrestáno bylo ještě dalších osm lidí.

Ještě před tímto rozsudkem byl Berdych uznán vinným z vydírání a z přechovávání padělaných peněz. Odsouzen byl na sedm let.

,

Video