Likvidace PVC připomínala chemický útok

  • 5
Hustopeče - Skoro jako po chemickém útoku to vypadalo v úterý ráno na odpočívadle silnice mezi Hustopečemi a Starovičkami nedaleko Brna. Všude policisté, hasiči, muži ve skafandrech. Hasiči ve speciálních oblecích tam likvidovali tři hromady neznámého bílého prášku.

Zhruba z jedné tuny látky se sice nakonec podle zjištění chemiků vyklubalo jenom nijak nebezpečné drcené PVC, ale to nemohli hasiči v prvních chvílích vědět. Postupovali proto tak, jako by likvidovali nebezpečnu chemikálii.

Podle starosty Hustopečí Jiřího Teplého objevil sypkou látku ráno jeden z okolních obyvatel, který jel kolem na bicyklu.

"Od nás tam byli asi čtyři pracovníci. Nevěděli jsme, co to je. Nevonělo to moc libě a nikdo se neodvážil to dát třeba na jazyk, aby hned zjistil, o co jde," řekl Teplý.

Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid uvedl, že policie ohlásila nález hasičům před půl osmou ráno. Dvě jednotky - z Hustopečí a z Břeclavi - okamžitě vyjely na místo a muži v ochranných oblecích prášek napytlovali a naložili do kontejneru.

Hasiči pak odpočívadlo zametli a očistili od zbytků látky. Kvůli horku se museli často střídat. Nakonec bylo na místě celkem pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Odpočívadlo policisté na několik hodin uzavřeli.

Prášek skončil na hlídané skládce v Břeclavi a jeho vzorek odvezli hasiči do své laboratoře v Tišnově. Přestože hasiči nejprve odhadovali, že rozbor bude trvat několik dnů, už odpoledne specialisté zjistili, že jde o drcený chlorovaný polymer typu PVC.

"Buď to vypadlo z auta nebo to tam někdo vysypal záměrně," soudí Haid. Neškodný prášek zlikviduje specializovaná firma.

"Parkoviště už je volné, není důvod, aby bylo uzavřeno. Domníváme se, že to tam někdo vyvezl, aby to nemusel vozit někam daleko a platit za uložení odpadu. Zjišťujeme, odkud to mohlo být," uvedl šéf sekretariátu břeclavského policejního ředitele Milan Janůvka.

Hasiči u Staroviček na Břeclavsku odklízejí bílý prášek, který vyděsil místní obyvatele. (3. črvna 2003)

Hasiči u Staroviček na Břeclavsku odklízejí bílý prášek, který vyděsil místní obyvatele. (3. črvna 2003)


Video