počítač, hacker, it

počítač, hacker, it | foto: Profimedia.cz

Kriminalisté zabavili firmě úložiště sdílené hudby, filmů a her

  • 25
Policisté z oddělení počítačové kriminality zaznamenali velký "úlovek". Minulý týden odhalili v Praze dva počítače, ve kterých byly přes čtyři terabyty nelegálně šířených dat - především filmů, hudby a her. Patřily soukromé firmě, která působí v jedné z budov Akademie věd ČR.

O případu informovala Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) na svých internetových stránkách. Policejní mluvčí Tomáš Hulan iDNES.cz sdělil, že je na stopu přivedla právě federace. "Na existenci nelegálních serverů upozornila kriminalisty organizace IFPI, která v České republice zastupuje a hájí práva vydavatelských firem," dodal.

"Policisty přivedly stopy do budovy jednoho z ústavů Akademie věd ČR, konkrétně do soukromé společnosti využívající prostor akademie ke své činnosti. V interiéru soukromé společnosti zabývající se výpočetní technikou zajistili dva počítače, takzvané 'TopSite' ," upřesnil Hulan.

Počítače dohromady obsahují přes dvacet disků, na kterých se zatím našlo 4,7 terabytu sdílených dat. Tvoří je hlavně hudební a filmové soubory, ale také hry nebo programy. "Dále byly nelegálně šířeny, především mezi účastníky výměnných sítí P2P," vysvětlila IFPI.

Mezi podezřelými je vysokoškolský student
Policie podezírá čtyři lidi z trestného činu porušování autorských práv a zatím poodhalila identitu dvou z nich - jeden je student vysoké školy v Praze a druhý zaměstnanec zmiňované firmy.

"Společnost nemá a neměla s protiprávní aktivitou svého zaměstnance nic společného. Prošetřování případu samozřejmě i nadále pokračuje," upřesnil Hulan s tím, že v případě odsouzení jim hrozí až pětileté vězení.

. Co se vejde do 4 terabytů

Takový objem dat může představovat například 5 700 celovečerních filmů ve formátu DivX nebo 66 750 hodin hudby ve spotřební kvalitě ve formátu MP3.

Podobných "TopSitů" je podle policejního mluvčího v současnosti na světě přibližně sto. Data z těchto serverů jsou oprávněni odebírat pouze určení konkrétní uživatelé, kteří je dál distribuují.

Podle IFPI je případ výjimečný především množstvím dat, která byla sdílena. Jednalo se také údajně o nejnovější hity z oblasti hudební a filmové produkce. "V mnoha případech byla zveřejňována autorská díla ještě před jejich oficiálním uvedením na trh originálními vydavateli."

Na první pohled je to velké množství, je však třeba si uvědomit, že už dnes mají běžně dostupné harddisky pro domácí užití kapacitu až 1 TB. Z tohoto pohledu se tedy nejedná o nijak zvlášť velký zátah.

Důležitějším faktorem je rychlost, jakou mohly být filmy, hudba a případně další programy nelegálně sdíleny s ostatními uživateli internetu.

,

Video