Kolotočář jde za mříže za zotročování

  • 28
Tři a půl roku ve věznici s ostrahou. Takový trest dostal u chrudimského okresního soudu provozovatel pouťových atrakcí Zdeněk Spilka za to, že ke svému kočovnému podniku vylákal dva mentálně postižené mladíky a násilím je nutil, aby sloužili jako námezdní síly.

Pomocníkovi Karlovi Broklovi ze Svitav vyměřil soudce šest měsíců s podmínečným odkladem na tři roky. Kromě toho budou muset poškozeným zaplatit téměř čtyřicet tisíc korun.

Spilka si vyhlédl důvěřivé mentálně zaostalé muže na pardubickém nádraží. Nasliboval jim práci u svých atrakcí. Místo toho je však bitím a výhrůžkami nutil k otročení při stavění a bourání atrakcí, uklízení nebo barvení vánočního jmelí.

Peněz se od něj nedočkali, odměnou jim byl jen chléb, kus salámu a voda.

"Nic špatného jsem jim neudělal, nebili jsme je. Vzali jsme je k sobě, protože nám jich bylo líto," hájil se Zdeněk Spilka, který jezdí po poutích s celou rozvětvenou rodinou.

Lékařské zprávy však mluví jinak. Pavel Gajdošík, který strávil u Spilků několik měsíců, si z práce odnesl zlomený nos, měl modřiny na obličeji, pažích i zádech, zraněná kolena a potlučené prsty rukou a nohou.

Podobně Pavel Trávnický utrpěl během tří dnů věznění pohmožděniny obličeje kolem očí, uší a na čelisti, po těle měl množství zaschlých ran pokrytých strupy a nemohl došlápnout na jednu nohu.

Věznitelé je pustili, až když po jednom mladíkovi policie vyhlásila v televizi pátrání, druhému pomohl soucitný člověk od kolotočů.

"Soud obhajobě obžalovaných neuvěřil. Naopak výpovědi poškozených jsou věrohodné a přesvědčivé," prohlásil soudce René Tinc. To potvrdil i soudní znalec z oboru psychologie.

Spilkovi navíc přitížila zpráva Obecního úřadu v Chrasti, že již více než deset let bezdůvodně napadá své okolí. Z obav před jeho agresivitou jej však napadení ani svědci jeho útoků nikdy neobvinili.

Spilku soud odsoudil za dvojnásobné zbavení osobní svobody a vydírání. "K vydírání používal nejen své pěsti, ale i dřevěnou tyč. Měl tedy zbraň," odůvodnil Tinc výši trestu.

Karel Brokl určité trestání jednoho z mentálně postižených mužů připustil. "Dal jsem mu jen pár facek, protože vzal peníze z pokladny," tvrdil Brokl. Soudce ohodnotil jeho jednání jako méně závažné, neboť terorizoval jen jednoho z mladíků.

Kromě těchto trestů musí odsouzení zaplatit svým obětem také náhradu škody. Trávnickému necelých pět tisíc jako ušlý výdělek za dobu pracovní neschopnosti, Gajdošíkovi zhruba třicet čtyři tisíce jako bolestné a odškodné za utrpěné násilí.

Státní zástupce i oba odsouzení si ponechali lhůtu na odvolání.

Zdeněk Spilka (vlevo) a Karel Brokl odcházejí od soudu, kde si vyslechli rozsudky za to, že na svých atrakcích nutili násilím pracovat dva mentálně postižené mladíky. (1. června 2004)


Video