Korálovec patří k nejjedovatějším hadům. Ilustrační foto

Korálovec patří k nejjedovatějším hadům. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Jedovatý korálovec vyděsil obyvatele paneláku

  • 75
Prudce jedovatého hada, jehož chov vyžaduje zvláštní povolení, chytili v noci hasiči na libereckém sídlišti Rochlice. Původně se domnívali, že obyvatele domu vystrašila jen užovka, přivolaný specialista ale potvrdil, že jde o jeden z nejobávanějších druhů plazů - korálovce.

"K hadovi jsme vyjížděli na výzvu policie v půl jedenácté v noci," uvedl Karel Vaníček, operační důstojník libereckých hasičů.

Když přijeli záchranáři na místo, objevili asi šedesát centimetrů dlouhého hada. Měl červené, bílé a černé pruhy po celém těle.

"Nevěděli jsme, o jaký druh jde a zda není jedovatý. Proto jsme se spojili s odborníkem, který nám po telefonu sdělil, že může jít buď o užovku korálovku, nebo korálovce," prohlásil operační důstojník.

Jeden z hasičů se k hadovi přiblížil a chytil jej za hlavou, aby jej plaz nemohl uštknout. "Když na místo dorazil odborník, zjistil, že jde skutečně o korálovce. Nevíme, jak se pod schody dostal, zřejmě musel někomu utéci," doplnil Vaníček.

Korálovec přitom patří mezi prudce jedovaté hady a jeho uštknutí je do deseti minut smrtelné. Odborník si hada od hasičů převzal a odvezl do terária. S tak nebezpečným plazem se podle Vaníčka hasiči ještě nesetkali.

Někteří lidé z paneláku ani nevěděli, že měli ve vchodě tak jedovaté zvíře. "Ani tomu nechci věřit. Štěstí, že se nikomu nic nestalo. Třeba na něj mohl někdo omylem šlápnout a had ho mohl uštknout," prohlásila Eva Poláková. Ta netuší, kdo ze sousedů by mohl hada chovat. "Doma může mít každý cokoli, i třeba jedovaté zvíře a my o tom nemusíme vůbec vědět," dodala.

Komu plaz patří, stále není jasné. "Had musel utéci někomu, kdo ho dovezl a chová načerno. Oficiální cestou to určitě nebylo," tvrdí chovatel Ladislav Vidlář.

Korálovec měří 60 až 90 centimetrů a vyskytuje se v Jižní Americe, na jihu USA a také na Novém Zélandu.

Had nebyl jedovatý

5. září - Později se ukázalo, že se nejednalo o prudce jedovatého korálovce, ale o zcela neškodnou korálovku sedlatou. "Je zbarvená skoro stejně jako korálovec, jen má trochu jinak položené proužky," řekl iDNES.cz chovatel Vladimír Dvořáček, který hada odchytával. "V takových případech se člověk zmýlí raz dva," dodal.

Korálovku si prý zatím nechá u sebe v teráriu. Podle jeho slov lidé chov hadů podceňují. Pokud doma mají skutečně jedovaté druhy, měli by je mít nejméně pod třemi zámky - zamčený byt, pokoj i samotné terárium. To by mělo mít navíc kovový rám.
,

Video