Jak nafouknout věznici?

Ve věznici Terre Haute v Indianě řeší problém jak vtěsnat téměř tři sta lidí do sálu smrti. Na 250 pozůstalých po obětech pumového útoku z dubna 1995 si totiž přeje přihlížet 16. května tomu, jak atentátníkovi Timothymu McVeighovi kat píchne smrtící injekci. 32letý McVeigh byl k trestu smrti odsouzen v roce 1997 za pumový atentát na budovu federálních úřadů v Oklahoma City, při kterém zahynulo 168 lidí a na pět stovek dalších bylo zraněno.

Oběti atentátu připomíná na místě výbuchu v Oklahoma City památník. Ten je složen ze 168 prázdných bronzových a žulových židlí.
Podle ředitelství indianské věznice se zájem o exekuci McVeigha naprosto vymyká z běžné praxe. Poprav se totiž obvykle účastní nejvýše osm příbuzných obětí. Omezen je i počet novinářů, zástupců justice a odsouzencových blízkých.

McVeigh: Rychle mne popravte
Americké soudní orgány stanovily datum popravy na květen poté, co McVeigh, veterán války v Perském zálivu, nechal v lednu uplynout poslední termín pro podání odvolání. Již o měsíc dříve sám požádal justici, aby ukončila veškerá odvolací řízení a stanovila co nejdříve datum popravy.

Timothy McVeigh si sám vyrobil bombu, kterou umístil spolu s komplicem Terrym Nicholsem, který již byl odsouzen na doživotí, do auta a nechal ji explodovat. Jak vyšlo při vyšetřování najevo, spáchal Timothy McVeigh, který může ještě požádat o milost prezidenta, tento nejkrvavější teroristický čin v dějinách USA z nenávisti vůči režimu a úřadům.
 


Video