Jak akci viděli přímí svědci

Žádná policejní auta, žádné uniformy, klid. Tak vypadala Kurzova ulice na pražském sídlišti Velká Ohrada v pátek večer před osmnáctou hodinou - jen pár okamžiků před tím, než speciální komando zadrželo uprchlého zločince Jiřího Kajínka.
"V té době tu nebylo moc lidí. Bylo to tu úplně normální, jako vždycky, nic divného se tady nedělo," uvedl chlapec, který celý pozdější zásah sledoval.

"Najednou se ze střechy paneláku spustily dvě černě oblečené postavy na lanech. Viděl jsem výbuchy a plameny, pak bylo chvíli ticho a další výbuchy. Po chodníku v té době šla paní s dítětem, z poza rohu vyběhl policista se samopalem a křičel na ní, ať jde okamžitě pryč. Nás si nikdo nevšímal. Celkem to celé trvalo nejméně pět minut," doplnil mladíkovo svěděctví jeho zhruba stejně starý kamarád.

Podobně celou situaci popsala Jindra R., která bydlí poblíž. "Odehrálo se to za rohem, kousek od našeho domu. Manžel viděl dva maskované muže, kteří se na lanech spouštěli ze střechy. Rozbili okna jednoho z bytů. Muž si jich skoro ani nevšiml, jak byli potichu. Zpozoroval je až když se ozvala rána a začalo řinčet sklo. Pak manžel viděl, jak si muži tyčemi čistí rám okna od střepů, ale pak šel dál a jak skočili do bytu už  nic neviděl," řekla.

Ženu bydlící jen dvě patra nad bytem, kde se hledaný vrah Kajínek schovával, upoutalo na podezřelé dění ve vchodu podivné zvuky. "Někdo hrozně dupal. Myslela jsem, že jsou to děti, tak jsem je okřikla. Pak jsem ale zjistila, že zvuky přicházejí ze střechy, bydlím totiž v posledním patře. Vyšla jsem na chodbu, ale policajt, který stál před mými dveřmi, mě hned poslal zpátky. Řekl jen, je tu policejní akce,  paní," uvedla svědkyně.

"Před tím, než se to celé odehrálo, jsem si žádných policajtů nikde nevšimla," dodala. Svědkyně z druhého patra potvrdila, že se o dopadení Kajínka dozvěděla až z televize: "Vůbec nám nikdo nic neřekl. Myslela jsme si, že hoří, ale pak jsem viděla, že někoho vyváděli z baráku, měl na hlavě ručník nebo nějaký hadr, tak jsem byla zvědavá, jestli o tom ve zprávách něco uslyším."

Chlapec, který postával nedaleko od místa Kajínkova úkrytu, si povzdechl: "Jsme z toho vykulení, vůbec nás nenapadlo, že se tu někdo takový skrývá."


Video