Inspektoři nechali sekeru ve špalku

  • 6
Plzeň - Malou technickou revolucí prošel v minulých dnech způsob, jímž obchodní inspektoři likvidovali zabavené padělky značkové obuvi. Zatímco ještě nedávno se museli postavit ke špalkům, plivnout si do dlaní a sekerami usekat všem botám špičky, při likvidaci zatím poslední várky zabavených falz již jejich svaly nahradily hydraulické nůžky.

"Jsme rádi, že jsme našli firmu, v níž můžeme nechat boty rozstříhat a nemusíme je ničit vlastními silami. Inspektoři mají provádět kontroly a ne stát se sekerou u špalku. Nový způsob je mnohem efektivnější a pro státní úředníky důstojnejší," liboval si ředitel České obchodní inspekce v Plzni Václav Havlík poté, co nechal jednu várku bot zkušebně rozstříhat v areálu firmy Recyklo v Sulkově u Plzně.

Poničené zboží skončilo na skládce
Aby bylo nepochybné, že zničenou obuv nebude již nikdo používat, nechali ji inspektoři zahrabat na skládku u Rokycan. "Boty, tašky, pásky a některé další doplňky skončily v jámě, kam na ně buldozer nahrnul další odpad. Ještě před tím je personál skládky polil kontaminovanou vodou," uvedl Havlík.

Padělky značkového zboží světových firem zabavili inspektoři při kontrolách na stánkových tržnicích v regionu. I když mnozí kritikové namítají, že by věci dobře posloužily například v ústavech sociální péče, zákon takovou možnost nepřipouští. "Stát nemůže dál dávat do oběhu falzifikáty," vysvětlil Havlík s tím, že do hlubin smetiště putovalo zboží za bezmála půl milionu korun.


Video