Hospodské rváče chytila policie

  • 8
Brno - Tvrdá hospodská bitka se strhla v úterý před čtvrtou hodinou ranní v brněnském klubu Bastila na rohu Šilingrova náměstí a Dominikánské ulice. Při boji létaly vzduchem sklenice, židle i stoly. Útočníky policie dopadla a obvinila.

"Bylo to docela drsné. Nějaké konflikty tady už sice byly dřív, ale nikdy to nezašlo tak daleko," řekla barmanka, která v Bastile pracuje.

"Po pěti letech práce v barech jsem už toho viděla dost a nestojím o to, vidět něco dalšího. Pak jsem to všechno musela uklízet - střepů bylo hodně," krčí žena rameny.

Nechtěla uvést své jméno, konflikt ale popsala, i když ho celý na vlastní oči neviděla. Muži se totiž rvali v místnosti klubu, kam není přímo od baru vidět.

Barmanka tvrdí, že konflikt vyprovokovali tři muži. "Přišli sem tři skinheadi, během patnácti minut si dali tři piva a pak se porvali. Zničehonic bezdůvodně napadli dva kluky i jednu holku. Vůbec na ni nebrali ohledy. Potom z toho byla docela v šoku," uvedla barmanka.

Podle policistů však byl napaden pouze jeden muž, který byl v klubu se svou přítelkyní. Zraněný byl ošetřen v nemocnici, kde lékaři zjistili, že utrpěl otřes mozku a pohmožděniny na hlavě a předloktí.

Po bitce rváči v klidu z klubu odešli. Jeden z napadených ale jednoho z útočníků znal a policisté pak rváče chytili.

"Policisty kontaktoval dvacetiletý muž, který oznámil, že byl v klubu napaden několika útočníky. Při pátrací akci potom policisté podle popisu zajistili tři osoby," řekl brněnský policejní mluvčí Mojmír Popp.

Podle výpovědí svědků byli útočníci opilí už v době, kdy do klubu dorazili. Po rvačce se pak jeden z nich při odchodu z místnosti otočil zpět do místnosti a s výkřikem zdvihl ruku jako při nacistickém pozdravu.

Osmnáctiletý útočník je spolu s dvacetiletým kolegou stíhán pro podezření z trestných činů ublížení na zdraví a výtržnictví. Starší z dvojice je navíc stíhán pro podezření z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod.

Třetí předvedený muž se podle policie útoku nezúčastnil. Oba stíhaní muži byli už dříve pro násilnou trestnou činnost policií vyšetřováni. Za rvačku v Bastile mohou dostat dva až osm let vězení.


Video