Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Bořivoj Černý

Horská služba hlásí stovky výjezdů, zaměstnávají ji lyžaři i opilci

  • 5
Horská služba vyjížděla minulý týden k sedmi stům zásahům a čtyřem pátracím akcím. Záchranáři zaznamenali na zmrzlých svazích řadu těžkých úrazů hlavy, páteře nebo zlomeniny dlouhých kostí na nohou. Někteří lyžaři si ze svých zranění odnesou dlouhodobé, nebo dokonce trvalé zdravotní problémy.

Bilance minulého týdne odpovídá vysoké návštěvnosti zimních středisek a podobně vysoký počet akcí má horská služba pouze během únorových školních prázdnin.

"Hlavní příčinou vážných úrazů byla nepřiměřená rychlost lyžařů nebo snowboardistů, jež vedla ke srážkám mezi nimi nebo k vyjetí ze sjezdovky," řekl republikový náčelník Horské služby Jiří Brožek. Neobvyklé zranění utrpěl například snowboardista, který si v Beskydech zlomil obě zápěstí.

Záchranářům přidělali na přelomu roku práci také opilci. Horská služba pátrala o víkendu v západních Krušných horách v okolí Perninku po dvou opilých německých běžkařích. Nakonec je našli policisté. Horská služba předepíše nezodpovědným rekreantům k úhradě náklady na pátrací akci.

V Krkonoších hledali záchranáři opilého muže, který se vydal za tmy z horské chaty Dvoračky do údolí. Objevili ho nad Harrachovem a stejně jako němečtí běžkaři byl v pořádku. Úspěšně skončilo i noční pátrání po mladíkovi v Beskydech. Svým kamarádům se ztratil při sestupu z Lysé hory. Dobře skončila i menší pátrací akce v Orlických horách.

V Jeseníkách spadl v neděli odpoledne v oblasti Vysokého vodopádu horolezec. Třiačtyřicetiletý muž tam lezl na ledu a poranil si krční páteř.

"Na místo se rozjela družstva z Ovčárny a z Červenohorského sedla. Kvůli špatnému počasí nemohl přiletět vrtulník. Po ošetření jsme horolezce transportovali ze špatně přístupného terénu ke skútru a na něm ho převezli k sanitce. Záchranná akce trvala několik hodin a byla velmi namáhavá," konstatoval náčelník Horské služby v Jeseníkách Michal Klimeš. - čtěte Horská služba zachraňovala horolezce po dvacetimetrovém pádu

Na českých a moravských horách připadlo během víkendu většinou od deseti do 30 centimetrů sněhu, díky tomu je lyžování bezpečnější. Sjezdovky, kde dosud ležel hlavně tvrdý technický sníh, změkly. Horská služba však stále varuje před jízdou bez přileb. V Krkonoších a v Jeseníkách platí mírné lavinové nebezpečí.

Nejvíce úrazů se během uplynulého týdne stalo tradičně v Krkonoších. Horská služba tam zasahovala ve 274 případech, na Šumavě v 98 a v Jizerských horách v 84. Nejmenší počet výjezdů zaznamenala v Beskydech - 49.

,

Video