Martin Koloc (ve výřezu) jako trenér malajského hokejového týmu.

Martin Koloc (ve výřezu) jako trenér malajského hokejového týmu. | foto: Malaysia Ice Hockey

Koloce hledá Interpol, závodník zatím trénuje hokejisty Malajsie

  • 125
Na bývalého automobilového závodníka Martina Koloce je vydán mezinárodní zatykač. Soud ho v nepřítomnosti poslal na pět let do vězení za vytunelování Rubeny Náchod. Koloc má teď ale jiné problémy. Jako trenér vede hokejisty Malajsie na Asijských zimních hrách v Kazachstánu.

Zatím poslední zápas s Thajskem prohráli svěřenci Martina Koloce 1:16. Předtím prohráli s Kyrgyzstánem 2:23. Dříve ale porazili Kuvajt 12:7 a úspěchem bylo i úvodní vystoupení, ve kterém hokejisté Malajsie porazili Bahrajn 25:0. Nyní musí trenér Koloc připravit svůj tým na páteční zápas se Spojenými arabskými emiráty.

Policie o nové aktivitě Martina Koloce nevěděla. Mluvčí policejního prezídia potvrdila, že mezinárodní zatykač stále platí a poděkovala za informaci. "Předali jsme ji Interpolu," řekla Veronika Hodačová iDNES.cz.

Jakmile ministerstvo spravedlnosti obdrží z Interpolu oficiální zprávu, že se Koloce podařilo lokalizovat, začne podnikat kroky vedoucí k jeho vydání do Česka. "Bez oficiální informace Interpolu začít nemůžeme," uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Pokud by byl Koloc v Kazachastánu zadržen, není jeho vydání jisté. Česká republika nemá s touto zemí uzavřenu žádnou smlouvu o vydávání hledaných lidí. Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti by bylo možné iniciovat vydání na takzvaném bezesmluvním základě. Záleželo by ale na konkrétních okolnostech případu.

Policisté po Kolocovi pátrají už od roku 2004. Dvojnásobný mistr Evropy v závodech tahačů na okruzích a zakladatel týmu Buggyra čelí obžalobě za vytunelování Rubeny Náchod. Podle obžaloby spolu se čtveřicí někdejších manažerů naplánovali sérii transakcí, které gumárenský podnik připravily o peníze v letech 1991 až 1994. Firmě způsobili škodu ve výši 125 milionů korun, škoda za dalších 128 milionů podniku hrozila.

Kauza patří k nejdelším v české justici. Vleče se už sedmnáctý rok. Naposledy Krajský soud v Hradci Králové loni v říjnu partu kolem závodníka Koloce poslal na pět let za mříže. Ani tento verdikt ale není konečný.

,

Video