Příčina požáru stále není známá, vyšetřovatelé se do areálu dostanou až v pondělí.

Příčina požáru stále není známá, vyšetřovatelé se do areálu dostanou až v pondělí. | foto: Radek Miča, ČTK

Hašení textilky zabilo potok, policie řeší obecné ohrožení

  • 49
Požár bývalé textilky ve Vesci u Liberce způsobil škodu předběžně vyčíslenou na sto milionů, ovšem tato cena není konečná. Přilehlý Doubský potok se změnil v mrtvou vodu kontaminovanou saponáty ze zničeného skladu drogerie. Policie začala případ vyšetřovat jako obecné ohrožení.

Mycí prostředky stekly spolu s vodou z hasičských cisteren do potoka, kde vytvořily silnou vrstvu pěny a vodu doslova proměnily v saponát. Ryby neměly šanci.

Zhruba kilometrový úsek potoka až po soutok s Lužickou Nisou je podle předsedy libereckého rybářského svazu Miloslava Trejbala mrtvý. Ve vodě nyní plavou stovky uhynulých ryb.

Podle Trejbala zatím rybáři škody nevyčíslili, nebudou ale vysoké. "Blíží se konec sezony, ryby jsou z velké části odlovené," vysvětlil. Přesto rybáři z řeky sbírali nejen mrtvé pstruhy a okouny, ale také mrtvou štiku, úhoře a chráněné mihule potoční.

Pěna se rozloží sama
Doubský potok slouží i jako přítok chovného rybníka, který mají rybáři nedaleko Ferony. "Tam ale mrtvé ryby nejsou," řekl Trejbal.

Kapři a líni jsou podle něho odolnější, přítok je navíc malý a ve velkém množství vody v rybníce se zřejmě znečištění rozředilo.

Hasiči už v sobotu navečer postavili na Nise nedaleko fotbalového stadionu FC Slovan nornou stěnu, aby zastavili šíření pěny a také zachytili uhynulé ryby. Úniku vody z hašení do potoka neměli šanci zabránit.

"Pěna se ale zastavila už u soutoku a žádná mrtvá ryba se u stěny nezachytila, tak jsme ji ráno odstranili," řekl v neděli ráno operační důstojník libereckých hasičů.

"S tou pěnou ale těžko něco uděláme, musí se rozložit sama," poznamenal.

Příčiny bude možné zkoumat až po neděli
Zatím stále není jasné, co požár způsobilo.

"Během pondělka bude provedeno rozsáhlejší ohledání místa požáru, aby bylo možné zjistit jeho příčinu. Zatím tedy není jasné, zda za způsobením požáru stojí ´lidský faktor´, úmysl nebo nedbalost," sdělila liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Dodala, že kriminalisté případ řeší jako obecné ohrožení.

Liberečtí hasiči bojovali s požárem vesecké textilky Kolora od pátečního večera do sobotního odpoledne. - více zde

Podle vyšetřovatele Svatopluka Štěpničky požár zachvátil tři výrobní a skladovací haly na ploše zhruba půl hektaru. V jedné z hal byl sklad drogerie, ve druhé strojírenská výroba, další objekt byl nevyužívaný.

"Oheň zničil prakticky polovinu areálu továrny, budovy se změnily v ruiny," řekl Štěpnička.

,

Video