Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejsem kriminálník, spíš zoufalec, řekl u soudu falešný dětský lékař

  21:03
Obvodní soud pro Prahu 6 potrestal nejpřísnější možnou podmínkou podvodníka, který se tři roky vydával za pediatra. Devětadvacetiletý Marek Haas vodil za nos nejen svého partnera a jeho rodinu, ale také desítky lidí, kterým nabízel na internetu léky. Místo zaplacených farmaceutik jim poslal třeba lahvičku s peroxidem nebo lentilky.

Přes tři roky se dařilo Marku Haasovi před svým okolím úspěšně předstírat, že pracuje jako dětský lékař v pražském Motole. Absolvent gymnázia, který na medicíně vydržel necelé dva roky, ve fakultní nemocnici ve skutečnosti nikdy zaměstnán nebyl. Zpočátku chtěl jen udělat dojem na muže, se kterým se seznámil.

„Potkali jsme se na diskotéce. Marek mi řekl, že dělá doktora. Tvrdil mi také, že učí každou středu své studenty v Motole. Marek většinou ráno kolem tři čtvrtě na osm odcházel do práce do Fakultní nemocnice Motol,“ uvedl jeho partner David. Žít spolu začali po dvou letech vztahu.

„Nalhával jsem si, že to stejně není nic, co by dlouho vydrželo. Šlo to hrozně rychle, seznámil jsme se s jeho matkou, s jeho rodinou. Nerad bych se tady rozbrečel. A potom jsme spolu byli tři a půl roku a už to jelo. Najednou přišla kriminálka,“ rekapituloval před soudem falešný pediatr.

„Měl znalosti. Když padla lékařská otázka, vždy to věděl. Dokonce jsem ho zkoušel z lékařské knihy a on mi pokaždé dokázal odpovědět správně, bez chyb. Jednou jsem byl s Markem v Motole. Čekal jsem u bistra a on šel za nějakým pacientem, trvalo to asi dvacet minut. Nebyl důvod mu nevěřit, že není doktor,“ tvrdí partner stíhaného muže.

„Když jste lékař, tak za prvé máte peníze a za druhé nemůžete pracovat v Albertu na rohu, protože tam chodí váš partner nakupovat, že?“ vysvětloval Haas, proč začal postupem času podvádět a obírat lidi na internetu. Potřeboval se dostat k financím.

Používal přitom nejen svoje jméno, ale i několik fiktivních, třeba Adam Žula či Jindra Šalátová, falešné e-maily, které měnil, když se začala schránka plnit rozhořčenými vzkazy (“nebyl jsem duševně připravený na to číst výčitky, které mi lidé psali“), a smyšlené facebookové profily.

Zájemcům, kteří sháněli různé léky, nabízel farmaka za výhodnou cenu. Často však od lidí jen vybral zálohu a nic neposlal. Někdy balíček odeslal, ale adresát v něm našel například peroxid vodíku nebo čtyři krabičky lentilek.

V několika případech léky dodal. Předával je třeba na hlavním nádraží nebo u stanice metra Motol. Šlo však i o medikamenty s psychotropní složkou, k jejichž prodeji neměl ze zákona oprávnění (léky proti strachu a úzkosti Neurol či Lexaurin), a další léčivo, které je výhradně na lékařský předpis.

Časem svoje portfolio rozšířil a z několika lidí vylákal peníze pod příslibem dodání značkových mobilních telefonů.

„Budete slavnej, budete v televizi...“

Podváděl také diabetiky. Haas přitom u soudu přiznal, že sám trpí cukrovkou prvního typu, kdy si pacient musí měřit hladinu krevního cukru a aplikovat inzulín. Diabetikům nebo matkám takto nemocných dětí nabízel na internetových fórech speciální proužky na měření glykemie. Opět inkasoval peníze, aniž by poškozeným testovací papírky do glukometru dodal.

testovací proužek do glukometru

„Za to se asi nejvíc stydím. Původně jsem to tak nemyslel, ale pak se to tak vyvinulo,“ omlouval se v jednací síni Haas. Situaci, v níž se ocitl, označil za „dluhovou spirálu způsobenou trestnými činy“. Má několik exekucí.

„Policie i státní zastupitelství uvedlo, že to byla vysoce konspirativní sofistikovaná činnost. Já si to nemyslím. Psal jsem ze svého počítače, ze své IP adresy, často jsem (nedůvěřivým zákazníkům) posílal kopii občanky. Ze začátku jsem si naivně myslel, že to je taková půjčka a pak se to splatí, což chápu, že je taky trestný čin. Potom už mi to bylo jedno, bylo to jen prodlužování utrpení. Už jsem věděl, že se na to přijde,“ tvrdí obžalovaný muž.

„Bude to znít hodně pateticky, ale moje zadržení byla svým způsobem hrozná úleva. Nevěděl jsem, jak z toho ven. Nechci znít jako chudák, ale vyřešila se tím spousta věcí. A musím říct, že i ty tři měsíce ve vazbě jsou velmi dobré na získání náhledu na sebe sama,“ přiznává.

Co mu však vadilo, byla medializace případu poté, co ho policie dopadla.

Akce Peroxid

  • V polovině června (2018) kriminalisté pátého oddělení prvního policejního obvodu zadrželi a následně obvinili devětadvacetiletého muže. Ten roky tvrdil jak svému příteli, tak celému okolí, že je dětským lékařem jedné z nemocnic v Praze 5.
  • Proto, aby svému tvrzení dodal punc hodnověrnosti, si vyrobil falešné vizitky, podle kterých byl nejen lékař, ale dokonce i vědecký pracovník. To ale nebylo vše. Při následné domovní prohlídce kriminalisté dále zajistili padělané lékařské zprávy a recepty.
  • V bytě měl dnes již obviněný dokonce rozpis služeb, který poctivě dodržoval a v předepsané dny odcházel do ordinace, tedy to alespoň tvrdil svému příteli. Ten dokonce svého partnera podporoval v jeho kariéře lékaře, seč mu síly stačily. Například mu pomáhal se poctivě připravovat na údajné atestace. To vše ale byla ze strany devětadvacetiletého muže jedna velká mystifikace.
  • Ve skutečnosti měli kriminalisté tohoto muže ve svém hledáčku hlavně pro úplně něco jiného, konkrétně pro nelegální obchod s léky, které v některých případech dokonce i aplikoval. Tyto medikamenty, které smí předepisovat pouze skutečný lékař, obviněný protiprávně nabízel a prodával prostřednictvím internetu.

Tomáš Hulan, mluvčí pražské policie, 1. 7. 2018

zdroj: policejní web

„První, co mi říkal pan vyšetřovatel, bylo: budete slavnej, budete v televizi. Zajímalo by mě, k čemu bylo dobré, že policisté a státní zastupitelství o mém případu informovali média, když mohli všechno zjistit z mého bankovního účtu. Možná to měl být stejný trest jako ta vazba. Teď můžu chodit kanálama. Ale v prvé řadě to byl trest pro mého partnera, protože byl atakovaný třeba televizí Barrandov. To mi přišlo zbytečné,“ řekl u soudu Haas.

Pochopil, že nemá cenu zapírat. Důkazů proti němu byla celá řada. V počítači měl například excelovou tabulku s údaji, kolik peněz komu dluží.

Jeho „podnikání“ s diabetickými proužky začala řešit policie už v roce 2017. Způsobená škoda se nakonec vyšplhala k 380 tisícům korun a Haas byl loni u Obvodního soudu pro Prahu 1 odsouzen za podvod k roční podmínce.

Přestože byl obviněný, v podvodech ještě několik měsíců pokračoval a další poškozené připravil o téměř 100 tisíc korun. Proto skončil ve vazbě.

Státní zástupkyně mu nyní jako souhrnný trest navrhla nejpřísnější podmínku, kterou lze ze zákona uložit – tři roky vězení s odkladem na zkušební dobu pěti let. „Je to poslední výstraha,“ prohlásila žalobkyně.

Haas neměl u soudu advokáta, hájil se sám. Doznal se, litoval a doložil, že se snaží způsobenou škodu splácet. „Myslím si, že z toho úplně nevycházím jako sofistikovaný konspirativní  kriminálník, ale spíš jako zoufalec trošku,“ uvedl ve své závěrečné řeči.

Soudkyně Alice Havlíková rozhodla, že mu dá ještě šanci. Vyhověla návrhu státní zástupkyně. K podmínce „tři na pět“ uložila Haasovi dohled probační a mediační služby a povinnost uhradit způsobenou škodu.

Policie při prohlídce zajistila i tuto lékařskou knihu.

Státu propadla řada věcí, které policisté při domovní prohlídce u falešného lékaře zabavili, třeba notebook nebo vizitky, na nichž se odsouzený pyšnil titulem MUDr. před svým jménem.

Některé předměty mu však soud vrátil, mezi nimi například knihu Základy obecné neurologie.

Přes tři roky lhaní Haas se svým přítelem Davidem stále žije. „Marek mi hodně pomohl. Díky němu jsem přestal s pitím alkoholu. Pomohl také mojí mamince, jak finančně, tak psychicky. Nikdy nebyl agresivní a je hodně tolerantní,“ zdůvodnil partner, proč vztah s trestně stíhaným mužem neukončil.

Autor:
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Egyptě se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:23

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Bezdomovec bránil napadenou ženu, za útok nožem dostal čtrnáct let

7. května 2024  16:35

V opilosti podle obžaloby šestkrát bodl nožem muže, s jehož družkou popíjel v parku na Mendlově...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...