E-mail hrozí terorem v pražských školách

  • 76
Člověk podepsaný jako Joe vyhrožuje teroristickými útoky chemickými a biologickými zbraněmi v Praze. Cílem mají být v září školy a pak metro a další veřejná místa. E-mail s těmito výhrůžkami dostala redakce iDNES. Pisatele hledá policie.

E-mail s prohlášením o teroristickém útoku přišel do veřejné redakční schránky iDNES ve čtvrtek večer. Odeslána byla z adresy založené na jednom z velkých českých internetových vyhledávačů.

Případem se nyní zabývá kriminální policie. "Vyšetřovatelé na tom pracují," potvrdil v pátek Zdeněk Zelenka z policejního prezidia.

Autor e-mailu, který se podepsal jako Joe, v textu hrozí teroristickými útoky v pražských školách. "Útok bude veden proti Vašim dětem!!! Vaše matky, babičky a další budou nešťastní," stojí v prohlášení.

"Při útoku budou použity chemické a mikrobiologické zbraně, dále zbraně hromadného ničení a výbušniny, které jsou na vysoké úrovni," uvádí se v e-mailu, jehož plné znění po dohodě s policií nezveřejňujeme.

Pisateli hrozí až tři roky vězení
"Podobné případy jsou časté, doposud se vždy jednalo o plané výhrůžky," řekl iDNES Zdeněk Zelenka z policejního prezidia. "Šance na odhalení pisatele ale není příliš vysoká," upozornil.

Pokud by byl autor e-mailu dopaden, může mu hrozit rok až tři léta vězení za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Pokud by v dopise požadoval peníze, mohl by za vydírání dostat ještě vyšší trest.

"Teroristé většinou předem neprozrazují místa, dobu a způsob provedení útoku. V tomto případě se jedná spíše o výplod bujné fantazie nějakého pisálka," uklidnil Zelenka.


Video