Důchodce s penzemi skolily pěsti

  • 6
Jeden důchodce zemřel a dva skončili těžce zranění kvůli pár tisícovkám penze. Násilník si je vyhlédl na poště a než dorazili domů, brutálně je napadl. Podle policie, která ho zatkla v polovině června, se útoky na staré lidi množí.

V domě v pražské Bartolomějské ulici našli 10. června lidé mrtvého pětasedmdesátiletého muže. Soudní pitva potvrdila vážná poranění hlavy.

Obdobně se vyšetřovatelům jevily případy z 8. června a z května, jejichž oběti, pětaosmdesátiletí důchodci, po útocích pěstmi do tváře skončili v nemocnici.

Všichni tři muži byli napadeni krátce poté, co si vybrali na poště své penze. Ztratilo se jim dohromady 21 tisíc korun.

Pět dní po nalezení mrtvého muže zpozorovala policejní hlídka podezřele se chovajícího mladíka poblíž pošty v centru Prahy.

"Jeho chování nasvědčovalo tomu, že se připravuje na další přepadení. V době, kdy mladý muž už sledoval další potenciální oběť, jej policisté zadrželi," prozradila mluvčí pražské policie Eva Brožová.

Zatčeného muže kriminalisté identifikovali jako Františka D. Jde o cizince, který se dlouhodobě zdržuje na území České republiky. "K trestné činnosti se František D. doznal," dodala Brožová.

Cizinec byl podle policie v minulosti několikrát vyšetřován především kvůli majetkové trestné činnosti. Tentokrát byl obžalován z pokusu loupežné vraždy a loupežného přepadení s těžkou újmou na zdraví. Komisař zároveň požádal o uvalení vazby.

Mluvčí Eva Brožová uvedla, že útoky na staré lidí se v posledních měsících množí. Ti by podle ní měli být opatrní především tehdy, když si do bytů vpouštějí pracovníky různých institucí, za něž se zločinci často vydávají.


Video